[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

prýštěti bude, potom tu kuoži strhni nožem doluo všicku, zřež ji na kusy, jakžť se bude zdáti, usuš některú topénku z bielého chleba a řeckého vína vezmi, dajž to do pánve nebo do moždieře, utluc dobře, rozpusť potom tiem vínem, v kterémž jest byla lampreda, protáhni skrze sítko, okořeň všemi kořeními, oslaď cukrem nebo medem, vklaď tu lampredu do jíchy, ať v ní vře hodinu nebo puol. Chceš li hned teplú jísti, muožeš, pakli ji chceš na studeno, schovaj ji do čistého hrnce a přikryj pokličkú, chceš li, muožeš, daj řezaných mandluo a řeckého vína do jíchy, hřebíčkuo celých a řezaného zázvoru.

Pakli ji chceš z rosola lehkým nákladem udělati

Vezmi lampredu, vsaď ji do horké vody, [ať]text doplněný editorem[275]seříznuto s okrajem v ní umře. A když umře, […]text doplněný editorem[276]seříznuto s okrajem struž s nie tu kuoži doluo, […]text doplněný editorem[277]seříznuto s okrajem se opaří jako úhoř, vymyj ji v čisté studené vodě, […]text doplněný editorem[278]seříznuto s okrajem k ní rosol nevelmi slaný jako k mřeňuom nebo k mihulím, vař ji déle než kterú jinú rybu. S když ji namiesto uvaříš, oceď ji, daj na ni pepře a zázvoru, když ji na mísu dáš, musí za tepla jedena býti. A jest tak dobrá bez toho […]text doplněný editorem[282]seříznuto s okrajem nákladu.

Raky v koření

Najprv je čistě vypeř, potom je daj do kotla a vstav na oheň a obvař. Potom, když je obvaříš, oblúpaj jim krčky a klepeta, nalej sobě na mísu čisté vody studené a mec do nie. A když oblúpáš všecky, sceď s nich tu vodu. Jíchu na ně takto udělaj: vezmi nětco klepet nelúpaných, daj je do moždieře s topénkami z bielého chleba, ztluc velmi dobře. A vezmi vína nesladkého, zahřej je a rozpusť, protáhni skrze sítko nebo hartoch, okořeň pepřem, zázvorem, a toho dosti daj, a šafránem, vklaď do té jíchy ty raky lúpané a uvař je dobře namiesto.

Uspenina štičí nebo kaprová

Vezmi vína a nětco nemnoho octa a maličko vody, tři nebo čtyři jablka, oblup je, a jednu cibuli, zvař to prvé s tiem vínem, než štiku vložíš, potom pak když zvaříš, vklaď štiku a vař znenáhlu a šumuj pilně, což nečistého bude, potom okořeň. A když ji budeš rozkládati

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).