sejma štiku s roštu, když by se dobře upekla, nadělajž z nie menších kusuo a vklaď do predlíku. Zvař dobře a daj potom na mísu.
Štika po polsku
Zastav rosol nevelmi slaný, ostruž štiku a roztrhni ji a zsekaj na kusy, vymyj ji čistú vodú, a když rosol zevře, daj ji do něho a obvař dobře, potom ji oceď a naklaď na mísu. Usekajž cibuli velmi drobně, vař ji v vodě, ať prudce vře. A když uvře, rozděl sobě tu cibuli na dvé, jednu polovici tři v pánvi s petruželí, když ji dobře utřeš, vezmivína a nebo octa, rozpusť to v pánvi a protáhni skrze hartoch, dajž tu jíchu do kotlíka nebo do hrnce, vklaď tam štiku, zakořeň všemi kořeními kromě hřebíčkuo.
Muožeš tiem zpuosobem kapry i jiné ryby dělati. Druhú pak polovici cibule ošafraň. A když štiku na mísu dáš, daj tu cibuli svrchu.
Štika nebo kapry po uhersku
Vezmi štiku, ostruž ji a roztrhni a zsekaj v kusy, prosol ji málo. Vezmiž vína a málo vinného octa do kotlíka nebo do hrnce, vklaď tam štiku. Vezmi několik jablek, zřež je křížal…[221]torzovité slovo a některú cibuli, vař tak [s]text doplněný editorem[222]seříznuto s okrajem tiem štiku, dobře okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem.
Štika po polsku s cibulí
Nalup cibule a zřež ji tence, vař ji v […]text doplněný editorem[227]seříznuto s okrajem a dobře vysmaž na uhlé, tak […]text doplněný editorem[228]seříznuto s okrajem požlútne. Protáhni ji po…[229]torzovité slovo skrze dršlák obhústně. Štiku ostruž a roztrhni a prosol, potom ji obvař. A když dobře obevře, oceď a rozklaď ji na míse, ať málo prochladne, daj ji […]text doplněný editorem[234]seříznuto s okrajem protažené cibule, a jestli by velmi hustá byla, přilej k ní té jíchy, v kteréž štika vře,