[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Slepici okládanú takto dělaj

Obeř čistě slepici pařenú od kostí, ale všech v hromadě nechaj kostí a zsekaj to maso velmi drobně, přičiň k tomu vajec na tvrdo vařených nemnoho a malý kus slanin a petružele, kořenie k tomu – pepř, šafrán a zázvor, a přidaj k tomu vajce syrové, aby nebylo žídko, než dobře husto, a tiem potom oblepuj kosti a daj do kotla do čistého úkropa a uvař namiesto. Potom udělaj jíchu, jako na kúry slušie, a zvař velmi málo v té jíše, potom na mísu daj.

O rybách a o postních krmiech tuto se píše

Bobrový ocas takto stroj

Najprv jej čistě opař, i nohy, potom jej vař v vodě a osol […]text doplněný editorem, jíchu naň pak takto udělaj: Vezmi vína řečského pře…[183]torzovité slovo je a vypeř čistě, daj je do moždieře, přidaj k němu topénku nebo co potřebie bude z bielého chleba, tluc dobře, seříznuto potom, když utlučeš, rozpusť dobrým vínem a protáhni skrze sítko, dajž tu jíchu do kotlíka nebo do hrnce, vklaď ten ocas, zřeže jeho na kusy, do té jíchy a přislaď, okořeň zázvorem, hřebíčky, květem a šafránem. A daj do jíchy řezaných mandluo a řečského vína, daj na oheň a zvař.

Šišky nebo klobásy kaprové

Vezmi kapruo, kolik chceš, ostruž je a maso sřež s kostí a zsekaj dobře. A což ho na kostech zuostane, zastav čisté vody do kotlíka, a když zevře, vklaď tam ty kosti, ať obevrú. Potom je vybeř šufanem a sbeř s nich maso a přidaj je k tomu syrovému a všecko spolu dobře usekaj, dajž do něho mandluo řezaných a řečského vína a zelené petružele, okořeň to maso pepřem, zázvorem a šafránem. A osoliti nezapomínaj. Dělaj potom z toho masa šišky podélné mezi dvěma […]text doplněný editorem[192]seříznuto s okrajem anebo jak kto chce, prziſ…[193]torzovité slovo tu jíchu, v kteréž s kosti …zoval[194]torzovité slovo na oheň, prvé ji skrze sítko procedě, a když bude zvierati, dávaj ty šišky do nie, ať vrú dobře, a když uvrú, oceď je a zřež na k…[197]torzovité slovo. A ty kosti, s kterýchž s maso sebral, daj do moždieře a tluc, přidada topénku z bielého [chleba]text doplněný editorem a petruželného kořenie. A když dobře utlučeš, […]text doplněný editorem[199]seříznuto s okrajem

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).