petružele, okořeň to maso pepřem, zázvorem a šafránem. A osoliti nezapomínaj. Dělaj potom z toho masa šišky podélné mezi dvěma […]text doplněný editorem[192]seříznuto s okrajem anebo jak kto chce, prziſ…[193]torzovité slovo tu jíchu, v kteréž s kosti …zoval[194]torzovité slovo na oheň, prvé ji skrze sítko procedě, a když bude zvierati, dávaj ty šišky do nie, ať vrú dobře, a když uvrú, oceď je a zřež na k…[197]torzovité slovo. A ty kosti, s kterýchž s maso sebral, daj do moždieře a tluc, přidada topénku z bielého [chleba]text doplněný editorem a petruželného kořenie. A když dobře utlučeš, […]text doplněný editorem[199]seříznuto s okrajem rozpusť tú jíchú, v kteréž s otužoval klobásy, protáhni skrze sítko nebo čistý šat, okořeň ji pepřem, šafránem a zázvorem, daj na oheň v kotlíku nebo v hrnci a zvař dobře.
Klobásy kaprové
Sřež maso s kostí doluo, usekaj je drobně, daj do něho řezaných mandluo a řeckého vína, petružele zelené, okořeň je tak, jako se napřed píše, nadělaj sobě z šindelu okrouhlých nedlúhých rožníkuo, oblepuj okolo tiem masem netlustě, aby se propéci mohlo, vezmiž čistého dochu slámy nasekaného nedlúho a omoč v […]text doplněný editorem[203]seříznuto s okrajem, poklaď jím na rošt a […]text doplněný editorem[204]seříznuto s okrajem ty klobásy na rošt, ať se […]text doplněný editorem[205]seříznuto s okrajem znenáhla. A když dobře […]text doplněný editorem[206]seříznuto s okrajem budú, vytáhni z nich […]text doplněný editorem[207]seříznuto s okrajem ven a zřež je dlúze, […]text doplněný editorem[208]seříznuto s okrajem na ně jíchu, nasuš topének z bielého chleba, […]text doplněný editorem[209]seříznuto s okrajem rozvař je v víně a protáhni skrze sítko, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem a přislaď. Pakli se komu zdáti bude, kterak jinak jíchu udělati, měj toho vuoli.
Štika odpečená do predlíku
Ostruž najprv štiku a roztrhni ji a přetrhni každú polovici napoly, nadělaj sobě z šindelu drobných třístek a nasol štiku svrchu, a když solí najde, poklaď ji na rošt těmi třieskami a štiku svrchu, pec ji znenáhla a namiesto upec, udělajž na ni predlík, vezmi perníku, nastruž ho na struhadle, zastav jej v víně kyselém nebo v octě, a když chvíli povře, proceď jej skrze sítko, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dobře číti, oslaď medem nebo cukrem, a