[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

kaprových koží. Pakli by neměl, ale vyzích měchýřuov aneb bobrových nožiček, obváže to čistě, vlož k těm líňom, ať spolu vrú, i když by se zdálo, že by dobře bylo, protiehni skrze duršlák a potom skrze hartuch i vlíž do čistého kotla a vař a daj tam cukru neb medu, ať by sladko bylo. Dajž kořenie jako k prvnie, a květu nemnoho. A protluka jader višňových, vespiž tam, cožť by se zdálo, medem pomaže necek, i vlíž tam a vstav do studena, ať vystydne, krájej ji napřieč a klaď na mísu a pospi, čím chceš.

Sejr mandlový

Vezmi mandlov, coť by se zdálo, zvaře je zlupiž a zlúpě protluc je v moždieři, potom tři v pánvi, když bude suché, vytiskni z nich volej a, vezma měchýřuov vyzích, uvař je v čisté vodě, že by mohly rozevřieti, a vlož je do pánvice, rozpustiž to teplú vodú, v kteréž měchýře vařil. Potom, zdálo liť by se, že jest velmi klovato, protiehni to skrze hartoch, vlíž to do kotlíka, vařiž to, ať nenie žídká, co by mohla býti kaše dobře žídká. Pak vlož tam cukru, ať jest dobře sladko, prostudiž to v čisté vodě studené. Pak vezmi střiepek polévaný nebo což kolivěk, pomažiž olejem, vlíž ten sejr, postaviž to v studeně, ať dobře vystydne, vložiž jej na čistú mísu. Potom učiniž čistého mléka mandlového. Vezmiž cukru čistého i zvařiž a potom vystuď i nalíž vokolo toho sejru mandlového a daj na mísu.

Lampreda takto má se dělati

Vezmi dobrého malvazie s pintu nebo se dvě, vlíž do kotlíka neb do pernice, vsadiž tu lampredu tam, ať nevyskočí, pak, když zemdlé, zakoliž ji v tu každú dierku a vytluc tu krev do toho malvazie, což muožeš najlépe. Potom vlož ji na rošt, když počne praštěti dobře, semkniž s nie kuoru svrchní i prosole ji trochu, vlož ji zase na rošt a připec ji dobře. A propeka ji, zřež na kusy a vlož na mísu. I vezmi řeckého vína, zpera čistě, zetřiž v pernici i, zahřeje to malvazie, v kterémž lampreda byla, rozpustiž tiem a proceď skrze hartuch. Potom vlož do čistého kotlíka, vložiž i tu lampredu do něho, to ať vře dobrú chvíli, dajž pak skořice dosti, zázvoru, hřebíčkuov a nemnoho květu a cukru dosti a, zdá liť se, trochu přisoliti. A když by se zdálo, že jest dobře, vlož do čistého hrnce, ať vystydne, dajž pak na mísu a muožeš ji týden nebo dvě neděli chovati.

Nejnoky takto dělaj

Vezma je, kdyžto vře voda, nalíž té vody na ně a miechati mútví, ať se spařie, i prosole odpec je na roště. A když se odpekú, uřež každé kus hlavy a ocasu, udělajž jíchu

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).