a z povidl, a játřičky rozetři a rozpusť sladkým vínem, protáhna okořeň a omasť, nechť v tom vrú.
Jícha na pečené ryby
Rozetři bielého chleba a řeckého vína, potom rozpusť vínem a octem, spolu smiešeje, okořeň a oslaď a v tom vař pečené ryby.
Kaše z rejže neb z rosy den postní
Zvař rosu v úkropě, potom v mandlovém mléce. A rejži ztluc v moždieři dobře neb zetři. Potom zvař s mandlovým mlékem a též muožeš vařiti v smetaně nebo v mléce omastě.
Kaše z vína
Namoč v sladkém víně bielého chleba, zetřiž v pánvi a potom vař. A když povře, vraž do něho několik žlútkov vaječných a oslaď to medem nebo cukrem.
Kaše z mandluov
Rozetři, což muožeš nejlép, nebo ztluc. Potom rozetři po druhé z bielým chlebem a vař a oslaď a, chceš li, ožluť šafránem.
Kaše čtyř barev
Natři mandlov a rozpusť je jako kaši, vondajž do tří hrncov. Nechajž v jednom bielého, druhý ošafraň, třetí učiň brunátný. Naspi sandala, potom řeckého vína neb povidl s mandly, ať jest černo, a rozpusť jako kaši. Vondajž do čtvrtého hrnka, osladiž ty všecky kaše cukrem, nechajž, ať vrú, ažť budú dobře husty, učiniž kříž přes mísu z šindelu, ať všudy doléhá, a vlíž ty čtyři kaše do toho kříže, každú zvlášť, a potom vytiehni kříž, medem neslaď.
Kaše z žlútkuov vaječných
Vezmi vajec kopu aneb co chceš, vlíž žlútky zvláště, zstrúhaj do nich žemle tvrdé bez kuory, potom zklekci dobře a protiehni skrze rúchu na mísu, vlíž do kotlíka žejdlík dobrého vína a oslaď cukrem a okořeň zázvorem, skořicí, květem, nech, ať uvře. Potom vlí tam ty žlútky a miešej. A když husto bude, daj na mísu.
Kaše z svitkov vaječných
Učiň několik svitkov, což muožeš najtenších, potom je zsekaj drobně. Naspiž tam řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným dobrým vínem a oslaď medem a okořeň zázvorem, skořicí, šafránem.
Kaše z kuroptví neb z jiných ptákov
Uvaře namiesto, zsekaj drobně, odbera maso od kostí krom kuože, naspi v to řeckého vína, vař s malvazím neb s jiným vínem a oslaď medem a okořeň.
Jinak
Vezmi žemli, omoč v tu jíchu, v kteréž jest vařeno, ztluc dobře v moždieři, ať jest husté. Potom protiehni skrze rúchu, nalíž té jisté jíchy na rendlík, naspiž do nie toho masa sekaného, omasť sádlem a okořeň.