[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

tam vosku a másla nemnoho, ať jest dobře horko, i máslo, i moždieř. A když ta vajce do možieře vléš, potlačuj, aby se mohla zsaditi, a vlož na to horkú pokličku i pec to hodinu anebo cožť se zdá, a obratiž moždieř dnem k ohni. A když dáváš jiesti, vlož jej na štok, byl li by přihořalý, ostruž to doluov a přeřež to napoly, co by mohlo býti v taléře, kladiž pak na mísu a pospi cukrem nebo zázvorem.

Šišky zapařené

Vezmi moždieř čistý a rozpal jej u vohně a vlíž tam hovězí jíchu. A když bude vřieti, naspiž tam mouky a tluc štosem dlúho, přiraziž k tomu vajec, aby bylo húštějie než kaše. A naklada másla na pánev a naklaď těsta na mísu, udělajž sobě sluku, meciž to skrze tu slučku, aby byly šišky okrúhlé, a vypeka, daj na mísu, pospiž pak cukrem.

Kto by chtěl dělati šišky z bielého chleba

Nastruž bielého chleba a prosej, nabí tam vajec, coť se zdá, že by se mohlo v hromadě držeti, a vezmi řeckého vína, zpera čistě, daj tam v to těsto, a přidaj cukru nemnoho. A daj zázvoru, skořice, šafránu i zmiechaj dobře a, naklada másla na čistú pánev, kladiž ty šišky na čisté kosieře, mec do másla z těch kosieřuov při nožu a, vypeka dobře, daj na mísu a pospi cukrem neb zázvorem.

Kto chce dělati nounvice

Nabeř trochu vajec na mísu, přispi čisté múky, zvrtiž, protiehni skrze hartuch na mísu, vezmi čistú pánev, vložiž na ni másla a rozpustě slíž doluov. Potom rozhřej pánev dobře a vlí tam těch vajec nemnoho, učiniž svitek, ať jest tenký. Opepřiž jej maličko, vložiž jej na čistý štok a učině jich, coť se zdá. I vezmiž hrušek nebo jablek i ztluciž, i řeckého vína k tomu, posmažiž toho v medu a přidaj mandlov tlučených, daj kořenie – zázvor, hřebíčky, pepř, skořice, květu nemnoho, vysmažiž to dobře, namazujž nounvice tiem mazem i svinuj pěkně v hromadu, a aby zpekl, udělajž těsto s vínem, pak omazuj ty nounvice v tom těstě a vypec v másle. A když vypečeš, zřež je pošikem a pospi cukrem.

Sekané kúry na kostech

Najprv rozvař slepice, což muožeš najlép, zbeřiž to maso z těch kostí a zsekaj kosieři a kosti ty schovaj aneb je ztluc v moždieři. A když je dobře ztlučeš, daj kořenie – pepř, zázvor, hřebíčky, šafránu, květu, skořice, řeckého vína, natluc tam vajec, aby se držalo, a což si naodjímal kostí z hnátuov a z křídel, lépajž pak na ty hnáty, ať by bylo jako hrušky. I

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).