[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Vezmi kapruov, coť by se zdálo, vostruž z nich lupinu doluov i odbeř maso s koží, což můžeš najlépe. A odřeže hlavy, vondajž do kotlíka a, nalije vody, osoliž nemnoho. A když povře, vybeř to ven a tu jíchu schovaj. A to, co si obvařil a s kostí sebral, zsekaj to spolu z surovými kapry a kosti v moždieři ztluc a ty kuože, otuže je anebo obvaře, zsekaj to zvláště i směs to vše spolu, i dajž kořenie petruželného a nařeže mandlov a řeckého vína zpera, dajž do těch kaprov sekaných a, vezma kmínu čistého, dajž tam potom kořenie, zázvor, skořici, pepř, hřebíčky a květu. Ustaviž tu jíchu na voheň, v kteréž si vařil ty kosti, i osoliž ty kapry, coť se zdá, i lepiž je v hromadu, co by mohlo býti husté vajce. I vař to, coť se zdá, vybeřiž to na čisté necky a rozřež každé na čtvero. A kosti prvně ztluc v moždieři, přidada bielého chleba. Pak tu jíchu, v které si vařil ty kapry, rozpustiž a přilí vína trochu, i vytiehni skrze hartuch, zvař je v čistém kotle, dajž kořenie – pepře, zázvoru, hřebíčkov, skořice, šafránu, nedaj květu, zdá liť se, přisol trochu, i vlož kapry tam, ať vrú spolu, a ta jícha ať jest hustá, jako by mohla býti na kuřencích. A potom daj na mísu.

Kto chce moždieř dělati

Vezmi vajec, coť by se zdálo, kopu nebo dvě, zbí vajce do kotlíka, daj k tomu šalvěje a petružele, nařeže drobně, vondajž chleba bielého do těch vajec a přisol, coť by se zdálo, dajž k tomu kořenie – pepř, zázvor, květu, skořice, šafránu, hřebíčkov a přidaj k tomu cukru nemnoho i zvařiž ty vajce se vším, vlož trochu másla na pánev a, zahřeje dobře, vlí tam ta vajce. A když bude máslo horko, miechaj, a když by docházela, že by mohla býti huštějie než kaše, zahřej dobře moždieř a vlož tam vosku a másla nemnoho, ať jest dobře horko, i máslo, i moždieř. A když ta vajce do možieře vléš, potlačuj, aby se mohla zsaditi, a vlož na to horkú pokličku i pec to hodinu anebo cožť se zdá, a obratiž moždieř dnem k ohni. A když dáváš jiesti, vlož jej na štok, byl li by přihořalý, ostruž to doluov a přeřež to napoly, co by mohlo býti v taléře, kladiž pak na mísu a pospi cukrem nebo zázvorem.

Šišky zapařené

Vezmi moždieř čistý a rozpal jej u vohně a vlíž tam hovězí jíchu. A když bude vřieti, naspiž tam mouky a tluc štosem dlúho, přiraziž k tomu vajec, aby bylo húštějie než kaše. A naklada másla na pánev a naklaď těsta na mísu, udělajž sobě sluku, meciž to skrze tu slučku, aby byly šišky okrúhlé, a vypeka, daj na mísu, pospiž pak cukrem.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 14 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).