[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[53r]číslo strany rukopisua toho dosti daj, a šafránem, vklaď do té jíchy ty raky lúpané[hh]lúpané] l…pane[284]seříznuto s okrajem a uvař je dobře namiesto.

Uspenina štičí nebo kaprová

Vezmi vína a nětco nemnoho[hi]nemnoho] nemn[285]seříznuto s okrajem octa a maličko vody, tři nebo čtyři jablka, oblup je, a jednu cibuli, zvař to prvé s tiem vínem, než štiku vložíš, potom pak když[hj]když] kdy[286]seříznuto s okrajem zvaříš, vklaď štiku a vař znenáhlu a šumuj pilně, což nečistého bude,[287]následuje zápis touž rukou, který je škrtnutý „až dobře“ potom okořeň. A když ji budeš rozkládati[hk]rozkládati] rozklad[288]seříznuto s okrajem[53v]číslo strany rukopisuna mísu, nedávaj těch jablek, s kterýmiž s vařil, ani cibule, než zavrž je pryč. A huspeninu někde sobě postav, ať usne.

Kapry[hl]Kapry] apry[289]seříznuto s okrajem v zadušenině

Vezmi kapruo několik, oblup je a odři s nich kuoži, též jako by chtěl sekané ryby dělati, sřež s nich maso a usekaj je velmi drobně, přidada bielého chleba a muškátového květu. A když usekáš, mějž nahotově několik špiček tenkých asi na píd zdélí, zdělajž to maso v dlúhé kusy a vstrkaj je na ty rožníky a upec dobře na roště. A když upečeš, vystuď a zřež [54r]číslo strany rukopisuna tenké kusy. Jíchu takovú udělaj: vezmi bielého chleba, rozvař jej v víně, potom protáhni[hm]protáhni] prot[290]seříznuto s okrajem skrze sítko, okořeň všemi kořeními[hn]kořeními] korze…mi[291]seříznuto s okrajem. Potom, když to uvaříš, jíchu[ho]jíchu] chu[292]seříznuto s okrajem doluov sceď a vychlaď ji[hp]ji] g[293]seříznuto s okrajem, a kusy rozklada, také vystuď. Potom, když obé vystydne, vt…[294]torzovité slovo do hrnce a nech tak postáti.

Kapry nadievané kto chce dělati

Najprvé kapr ostruž, potom při samé hlavě vuokol obře…[295]torzovité slovo jej a stiehni kuoži s něho doluo[hq]doluo] dol[296]seříznuto s okrajem k vocasu, sřež s něho maso všecko doluo a vykuchaj […]text doplněný editorem[297]seříznuto s okrajem a nastrč jej na dřevený rožník[hr]rožník] ro[298]seříznuto s okrajem, usekajž maso čistě a osol[hs]osol] oſ[299]seříznuto s okrajem, coť se zdáti bude, přidaj [54v]číslo strany rukopisupetružele zelené, řezaných mandluo a řečského vína, nadievajž zase tiem masem kapr, a když všecko maso vyděláš, převlec[ht]převlec] prewlecz zase k hlavě kuoži od ocasu, vezmiž čistého dochu, nasekaj ho nedlúze[hu]nedlúze] nedluhe a poklaď na rošt, vlož ten kapr svrchu[hv]svrchu] ſwrch a pec znenáhla, až se namiesto upeče. Potom naň jíchu takto udělaj: uvař dva nebo tři kusy kapra s petruželným kořením, daj potom do pánve a tři, usuše topénky nebo dvě z bielého chleba. A když se dobře rozetře, rozpusť vínem nebo vlažnú vodú a protiehni skrze sítko,

X
hhlúpané] l…pane
hinemnoho] nemn
hjkdyž] kdy
hkrozkládati] rozklad
hlKapry] apry
hmprotáhni] prot
hnkořeními] korze…mi
hojíchu] chu
hpji] g
hqdoluo] dol
hrrožník] ro
hsosol] oſ
htpřevlec] prewlecz
hunedlúze] nedluhe
hvsvrchu] ſwrch
284seříznuto s okrajem
285seříznuto s okrajem
286seříznuto s okrajem
287následuje zápis touž rukou, který je škrtnutý „až dobře“
288seříznuto s okrajem
289seříznuto s okrajem
290seříznuto s okrajem
291seříznuto s okrajem
292seříznuto s okrajem
293seříznuto s okrajem
294seříznuto s okrajem
295seříznuto s okrajem
296seříznuto s okrajem
297seříznuto s okrajem
298seříznuto s okrajem
299seříznuto s okrajem
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).