[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

vložiti to čistě do rúchy plátna nového. A potom vložiti do presu anebo pod prkno a přiložiti kamenem, že by tuho bylo. Pak nazajtřie krájeti jako topenice a dávati to na mísu a udělaj na to jíchu týmž obyčejem jako na zadušeninu, nařeže mandluov, též i z řeckým vínem udělati a tu jíchu vložiti do nového hrnce čistého, aby vystydla. Pak tu hlavu polej tú jíchú, aby vystydla, když by chtěl na mísu dáti.

Kto chce dělati hlavu z srních hlav

Též obrané vařiti je dlúho v hovězí jíše a též obrati z nich maso a mozk a vložiti do moždieře a tlúci. A dáti k tomu švestek nebo povidl, aby bylo černo. Pak to rozpustiti vlaským nebo jiným dobrým vínem, tak nevelmi hustě ani také žídce, protáhniž skrze hartuch a přistav k vohni. Pak daj medu neb cukru tam, aby bylo sladko dobře, pak vlož tam sádla a daj kořenie – pepře, hřebíčkov a málo květu, a nabiti vajec, co by se

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).