[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

chceš li, muožeš, daj řezaných mandluo a řeckého vína do jíchy, hřebíčkuo celých a řezaného zázvoru.

Pakli ji chceš z rosola lehkým nákladem udělati

Vezmi lampredu, vsaď ji do horké vody, [ať]text doplněný editorem[275]seříznuto s okrajem v ní umře. A když umře, […]text doplněný editorem[276]seříznuto s okrajem struž s nie tu kuoži doluo, […]text doplněný editorem[277]seříznuto s okrajem se opaří jako úhoř, vymyj ji v čisté studené vodě, […]text doplněný editorem[278]seříznuto s okrajem k ní rosol nevelmi slaný jako k mřeňuom nebo k mihulím, vař ji déle než kterú jinú rybu. S když ji namiesto uvaříš, oceď ji, daj na ni pepře a zázvoru, když ji na mísu dáš, musí za tepla jedena býti. A jest tak dobrá bez toho […]text doplněný editorem[282]seříznuto s okrajem nákladu.

Raky v koření

Najprv je čistě vypeř, potom je daj do kotla a vstav na oheň a obvař. Potom, když je obvaříš, oblúpaj jim krčky a klepeta, nalej sobě na mísu čisté vody studené a mec do nie. A když oblúpáš všecky, sceď s nich tu vodu. Jíchu na ně takto udělaj: vezmi nětco klepet nelúpaných, daj je do moždieře s topénkami z bielého chleba, ztluc velmi dobře. A vezmi vína nesladkého, zahřej je a rozpusť, protáhni skrze sítko nebo hartoch, okořeň pepřem, zázvorem, a toho dosti daj, a šafránem, vklaď do té jíchy ty raky lúpané a uvař je dobře namiesto.

Uspenina štičí nebo kaprová

Vezmi vína a nětco nemnoho octa a maličko vody, tři nebo čtyři jablka, oblup je, a jednu cibuli, zvař to prvé s tiem vínem, než štiku vložíš, potom pak když zvaříš, vklaď štiku a vař znenáhlu a šumuj pilně, což nečistého bude, potom okořeň. A když ji budeš rozkládatina mísu, nedávaj těch jablek, s kterýmiž s vařil, ani cibule, než zavrž je pryč. A huspeninu někde sobě postav, ať usne.

Kapry v zadušenině

Vezmi kapruo několik, oblup je a odři s nich kuoži, též jako by chtěl sekané ryby dělati, sřež s nich maso a usekaj je velmi drobně, přidada bielého chleba a muškátového květu. A když usekáš, mějž nahotově několik špiček tenkých asi na píd zdélí, zdělajž to maso v dlúhé kusy a vstrkaj je na ty rožníky a upec dobře na roště. A když upečeš, vystuď a zřež

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 7 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).