Štítný ze Štítného, Tomáš: [štítenský sborník klementinský]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII A 6, 159 ff. Editor Svobodová, Andrea. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

tomu, ktož ho nežádá a nehledá, aby ho nejměl, a tak byl ztracen. Chce také buoh, ktož sstojí u protivenství, čině boží vóli, aby ten vzal odplatu, a ktož se rozpáčí pro kterú práci, aby ten ztratil ji věčně. A to že viemy, že bez jeho vóle a pomoci nemóžem nic dobrého učiniti, tiem snažnějie jeho pomoci slušie žádati, modléc se za to, a činiti dobré skutky, aby nás ráčil uslyšeti.

Sedmá chytrost jeho jest, jíž přieliš jich mnoho oklamává, to j’ odkládanie, když člověku ponúká, aby dlil svým obrácením den ode dne, aneb pokáním. Neb téžměř všichni myslé se někdy polepšiti a odkládají; ale tak málo to komu pomóž, nedokoná li, jako nepomóž lačnému, by myslil jiesti, a nikdy nejedl. A tak mladé oklamává tiem odkládaním, že dá jim mysliti: „Užívaj světa, ještěs mlád! Netbaj, nebudeš li z najvětších svatých, neda tam za dveřmi byl: až budeš star, tuž se budeš hřiechóv káti.“ Ale starým dá mysliti, že řkú: „Již sě chci skuoro obrátiti, bych jen toho, neb toho byl učinil, bych sě nad tiemto pomstil, bych takto děti zpósobil.“ A nevědie, dokud budú, skoře li hlíza příde neb jiná smrt; nevědie, kak ukrutně bolest skrátí, a snad ne hřiechóv želeti budeš, ale toho, že tělo bolí, a žeť umřieti; a snad žes sě nad někým nepomstil! Nevieš také, čím déle svú vóli v hřiešiech máš, tiem jich nesnáze ostati pro zlý obyčej, a také tieže sě káti! Protož chutně každý vstaň z svých hřiechóv s pomocí boží; čím chutnějie to učiníš, tiem snáze všemu pokušení zlého ducha, i jeho lsti odoláš; a vstana, uzříš teprv, kaks v nich těžce byl nemocen, a kak sú tě velmě zšeředili, kdyžť již nebude mílo hřešiti.

[Knížky šesté]text doplněný editorem

[Kak se očištijem toho, že hřešíme]text doplněný editorem[72]doplněno podle Erbenovy edice (1852, s. 208)

[O svátostech]text doplněný editorem[73]nadpis doplněn podle záhlaví rukopisu

Všemohúcí hospodin, lékař najmúdřejší, věda, co j’ nemocnému k čemu dobro, vida a znaje nemoc národa lidského i křehkost jeho, připósobil a připravil jest nám lékařstvie sedmero ovšem užitečné; a tomu jest moc všicku očistiti a zachovati od hřiechu, a sstáti mužsky podlé božie vóle, dal v své svaté smrti, to j’

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 18 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).