[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[24v]číslo strany rukopisumísu dáš, daj svrchu pretovaná jablka.

Jícha na jeleninu novú jiným obyčejem

Vezmi jeleninu, vymyj ji v víně, a kdež jest krev, vytlač ji dobře do vína. Vezmiž hovězí polévku neslanú a to víno, kterýmž s zvěřinu vymýval, zastav, ať zevře, na tichém ohni, dajž tam jeleninu a vař, usuš topénku některú z bielého chleba černě, daj k zvěřině, ať spolu vře. Potom, než zvěřina uvře, přebeř ji a jíchu protáhni nehustě, [25r]číslo strany rukopisudaj do jíchy mandly řezané[e]řezané] rzezan[10]seříznuto s okrajem a řečské víno, okořeň pepřem[f]pepřem] pe[11]seříznuto s okrajem, zázvorem, hřebíčky a šafránem[g]šafránem] Sſafr[12]seříznuto s okrajem, nejisté čtení a přimasť málo sádlem.

Jelenina z láku nebo jiná jakákoli zvěřina

Najprv ji [v]text doplněný editorem[13]seříznuto s okrajem vodě čistě vymoč a potom namiesto uvař a zřež ji na[h]na] n[14]seříznuto s okrajem kusy. A jíchu na ni takto udělaj: vezmi piva a octa[i]octa] oczt[15]seříznuto s okrajem, usuš z režného chleba některú[j]některú] niek…ru[16]seříznuto s okrajem topenici, zastav je v tom[k]tom] to[17]seříznuto s okrajem, ať rozevrú. Potom skrze sítko[l]sítko] Sit[18]seříznuto s okrajem nehustě protáhni, a ať nenie[m]nenie] ne[19]seříznuto s okrajem jícha velmi kyselá, okořeň pepřem a hřebíčky. A svrchu[n]svrchu] ſw…chu[20]seříznuto s okrajem, když ji na mísu dáš, daj[o]daj] d[21]seříznuto s okrajem smažená jablka.

[25v]číslo strany rukopisu

Vepřovinu divokú takto stroj

Najprvé ji v vodě namiesto uvař a jíchu na ni takto udělaj. Usuš z režného chleba některú topenici, zastav je v dobrém octě s pivem smíšeným[p]smíšeným] ſmiſſenem, a když rozevrú, protáhni je skrze sítko, dajž do té jíchy vepřovinu, zřeže ji na kusy, okořeň pepřem, hřebíčky a šafránem. A upretuj na ni jablek, přimasť málo sádlem jíchu[q]jíchu] giſſe a tak ji dobře zvař, potom daj na mísu.

Maso hovězie jako jeleninu

Vezmi masa hovězieho libivého, zřež je na kusy, vez[26r]číslo strany rukopisumi

X
eřezané] rzezan
fpepřem] pe
gšafránem] Sſafr
hna] n
iocta] oczt
jněkterú] niek…ru
ktom] to
lsítko] Sit
mnenie] ne
nsvrchu] ſw…chu
odaj] d
psmíšeným] ſmiſſenem
qjíchu] giſſe
10seříznuto s okrajem
11seříznuto s okrajem
12seříznuto s okrajem, nejisté čtení
13seříznuto s okrajem
14seříznuto s okrajem
15seříznuto s okrajem
16seříznuto s okrajem
17seříznuto s okrajem
18seříznuto s okrajem
19seříznuto s okrajem
20seříznuto s okrajem
21seříznuto s okrajem
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 29 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).