vař ji v vodě prudce a přilož k ní kus másla. A když dobře uvře, protáhni ji hustě, nic k ní nepřilévaje, potom vezmi to víno, v kterémž s štiku otužoval, daj je k té cibuli. Dajž tu jíchu do kotlíka, vklaď štiku do nie, okořeň pepřem, šafránem, zázvorem a květem. A cibuli jinú zvláště usekaje drobně, uvař ji namiesto a ošafraň. A když štiku na mísu dáš, daj tu cibuli svrchu.
Mníky v koření
Najprv mníky vykuchaj a nech při nich plíček, vymyj je v studené vodě, přistav k nim rosol nevelmi slaný, a když zvierati bude, daj do něho mníky. Potom na ně jíchu takto udělaj: odtrhaj jim hlavy, pakli by na tom málo bylo, vezmi pu…[253]torzovité slovo jednoho, usuš topének z bielého chleba, omoč je v studené vodě, daj do pánve a ty hlavy třiž dobře, přidada k tomu petruželného koření. A když dobře utřeš, rozpusť čistú vlažnú vodu, přileje rosolu málo, v kterémž mníky vřeli, protáhni skrze sítko, vklaď mníky do té jíchy, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, nasuš z bielého chleba topének, zřež je drobně a daj na mísu pod mníky.
Úhoř v lampredové jíše
Vezmi malvazie a pusť kaprovú krev do něho, usuš topének z bielého chleba černě, omoč je v studené vodě a vyždmi, daj je do moždieře a řecké víno k tomu, ztluc dobře. Potom rozpusť tiem malvaziem a daj do kotlíka, ať zevře, potom ji skrze čistú rúchu protáhni a daj zase do kotlíka, opař úhoř a vykuchaj jej, potom zřež na kusy a vklaď do té jíchy a uvař namiesto. Oslaď jíchu cukrem, okořeň zázvorem, hřebíčky, a těch