[36r]číslo strany rukopisuA když na mísu dáš, pomni a posol zázvorem.
Kuřata po uhersku ještě jinak[cd]jinak] gin[106]seříznuto s okrajem
Vezmi kolikero chceš kuřat[ce]kuřat] kuṙz[107]seříznuto s okrajem a odbeř je, uvař na tvrdo[cf]tvrdo] twr[108]seříznuto s okrajem několik vajec, usekajž je[cg]je] g[109]seříznuto s okrajem drobně, a kus neprožluklých slanin k tomu také přidaj[ch]přidaj] pṙzida[110]seříznuto s okrajem. A také je drobně usekaj. Jáhel[ci]Jáhel] J…hel[111]seříznuto s okrajem dobře uvařených vezmi[cj]vezmi] wez[112]seříznuto s okrajem, též je prosekaj a každé zvláště[ck]zvláště] zw…ſſtie[113]seříznuto s okrajem sekaj. A když všecko […]text doplněný editorem[114]seříznuto s okrajem, směs spolu, daj do toho řečského vína. A vezmi čisté sladké smetany nebo mléka[cl]mléka] mlek[115]seříznuto s okrajem hustého, rozpusť to nežídce, ošafraň[cm]ošafraň] fraň[116]seříznuto s okrajem dobře šafránem a tiem[cn]tiem] ti[117]seříznuto s okrajem ta kuřata nadievaj. A [36v]číslo strany rukopisukdyž naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.
Veveřice takto stroj
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.
Žlutú takto uděláš: odpec slepičí[co]slepičí] Slep[118]seříznuto s okrajem játřičky a kožky, usuš topénku[cp]topénku] to…ku[119]seříznuto s okrajem z bielého chleba, nebo ku[cq]ku] k[120]seříznuto s okrajem potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni[cr]protáhni] protah[122]seříznuto s okrajem skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem[cs]pepřem] p…przem[123]seříznuto s okrajem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, [37v]číslo strany rukopisuupretuj na ně jablek jako na jinú zvěřinu.
Černú jíchu takto uděláš
Vezmi švestek, usuš z režného chleba topének, směs víno s pivem nebo s octem, někteří k octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice, okořeň pepřem, hřebíčky, zázvorem a drobet šafránem, upretuj na ně jablek, a když na mísu dáš, daj jablka svrchu.