Žaltář poděbradský, 1. část: Kniha žalmů a chvalozpěvy

Saská státní knihovna – Státní a univerzitní knihovna v Drážďanech (Die Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden) (Drážďany, Německo), sign. Mscr.Dresd.k.2, ff. 8 bis r – 134v. Editoři Batka, Ondřej, Voleková, Kateřina. Ediční poznámka

Vznik edice byl podpořen projektem Grantové agentury České republiky č. 20-06229S První tištěný staročeský žaltář (filologická analýza a kritická edice).

[Generovaný obsah]

méj všel sem, vykup mě a smiluj se nade mnú. Ps25,12 Noha má stála na právo, v kosteléch vzblahaji tobě, hospodine. Chvála…

V pondělí noc.

Dřieve než David byl pomazán, tehdy učinil tento žalm, když biechu řekli proroci, kladúce ruce na Davida: „Živ buď král náš na věky“.

Ps26,1 Hospodin osvěta má a spasenie mé, koho sě vzboji? Hospodin zaslonitel života mého, ot koho se vstraši? Ps26,2 Když se přiblížie na mě vinní, aby jedli maso mé, již mútie mě nepřietelé moji, oni zemdleli sú i letěli sú. Ps26,3 Ač vstanú proti mně hradi, nezbojí sě srdce mé. Ač vstane proti mně boj, v to jáz budu mieti naději. Ps26,4 Jednéj prosiech u hospodina, téj dobudu, abych bydlil v domu hospodinovu po všě dni života mého, abych viděl vóli hospodinovu i navščievil chrámu jeho. Ps26,5 Nebo skryl mě v stanu svém, v den zlých zaslonil mě v schráně stanu svého. Ps26,6 Na skále zvýšil mě a nynie zvýšil hlavu mú nad nepřátely mé. Okolo chodiech a obětovách v stanu jeho obět volající, vzpievaji a chválu řku hospodinu. Ps26,7 Uslyš, hospodine, hlas mój, jímž sem volal k tobě, smiluj sě nade mnú a uslyš mě. Ps26,8 Tobě řeklo srdce mé: „Dobýval tebe obličej mój a obličeje tvého, hospodine, vzdobývám.“ Ps26,9 Neobracuj obličeje tvého ode mne, neotchoď v hněvě od sluhy tvého. Pomocník mój buď, hospodine, neodstupuj mne ani potupuj mne, bože, spasiteli mój. Ps26,10 Nebo otec mój a máti má ostali mne, ale hospodin přijal mě. Ps26,11 Zákon polož mi, hospodine, na cěstě tvéj i oprav mě na cěstě pravéj pro nepřátely mé. Ps26,12 Nedávaj mne v duše zamucujících mě, nebo sú vstali na mě svědci nepraví a selhala jest nespravedlnost sobě. Ps26,13 Věři viděti dobro hospodinovo v zemi živých. Ps26,14 Čekaj hospodina a muzky čiň a posil sě srdce tvé a vzdrž hospodina.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).