V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

44. Ptáky pécti.

Nastrčíc ptáky na rožen, peč, pak rozpálíce máslo, dej do něho asi lžíčku mouky a špetku soli a tim je začasty špikůj, aneb seber z hovězí polívky tuk, s kterým podobně je špikovati můžeš, posléz žemličkou posyp.

45. Bažanty, korotve, jeřábky jak se pécti mají.

Špikůj je slaninami neb nešpikůj, nasolíce však je, okořeň zázvorem, pepřem, hřebičkem vnitř i zevnitř, nastrč je na rožeň, peč zponenáhla, abys je nepřesušil, potírej je začasty novým máslem, a když je již brzy z rožnu dáti chceš, prostrkej je hřebičkem a skořící, a tak ji dopeč. Chceš-li nějakou jíchu na ně míti, můžeš ji takto udělati: Vezmi pečenou korotev, stluč ji v moždýři, protlač ji skrze čistý šat s dobrou polívkou, nech zvařiti a okořeně polej tim to pečitý a bude to dobré jídlo pro ty, jenž čim platiti mají.

46. Dobrá jícha na jehněčí neb skopovou kejtu.

Dej pár hrudek nového másla do pánvičky a rozpal dobře, potom přilej do něho senftu a vína, jednoho tolik jako druhého, okořeň pepřem, přidej cukru a drobátko osol, nech to tak spolu vařiti a začasty tim míchej, tak to bude přičernalý, koštůj, zdaž to dost slané jest, pak s tim pečení polej.

47. Mladé zajíčky nadívané a celé pécti.

Vykuchajíc je (pozorůj, bys jim tůzě břícha nerozřezal), osol vnitř i zevnitř, dřív ale dobře vymej vinným octem, od čeho křehčejší budou, vezmi velké rozinky, z nichž jádýrka vyndej, loupané mandle, rozřež je na čtyry díly, přidej malých rozinek, totiž jednoho tolik druhého, a tim zajíčky naděj a peč.

48. Telecí játříčka pécti.

Zvař játra, osol je, a když dost vařené budou, usekej na drobno, pak dej je do nějaké mísy, vraž do nich několik vajec, zaškvař máslem a hodně tim míchej, aneb vezmi špek a zesekej jej s tim, okořeň zázvorem, květem, hřebičkem, přidej rozinek malých i velkých, nemusí to aniž příliš řídké aniž husté býti, dej to do nějakého čistotného měchýře neb mázdry, zaší to, pak na rošti peč.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).