V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

33. Pečené kůře s těstem polité.

Upeč na čisto kuřátko, pak zdělej těsto jak na štrudle a vlož to pečené kůře na rendlík, tim těstem ho polej a smaž, až pěkně červené bude, potom polej ho s horkým máslem, aby draslavé nebylo a tak suché dej na stůl.

34. Jiternice dělati.

Usekaje vepřové játra na drobno, přisekaje do nich dobře třetí díl špeku, vraž do toho čtyry neb pět žloutkův, vlí na to půl žejdlíka dobrého mléka, drobet květu, pepře, muškátové kulky, hřebičku a skoříce přidej, osol a dobře to v hromadu zmíchej, vezmi vepřové dobře vyšlemované a vymyté střeva a tim usekaným je naplň a tak budou jitrnice hotové, potom je obvař v mléce a dobré budou.

35. Dobrou ledvinkovou kaši strojiti.

Telecí ledvinku vezmouc, vopeč ji a usekej na drobno, ustrouhej žemličku a nalej na ni sladké smetany, přidej květu, cukru, asi pět vajec, zmíchej to spolu s tou ledvinkou a potří mísu máslem, vlej to spolu na mísu, postav na vohřívadlo, poklop mísu s pokličkou, přihrň vespod i zvrchu uhlí a nech, ať to vře.

36. Dobrá mandlová kaše.

Utluč půl libry mandlův, pak vezmi čtvrt libry másla a tři to máslo dobře s těmi mandly, přidej půl libry cukru, žloutku dej tak mnoho, co bys rozuměl, že dost hustá bude jako krupičná kaše, potom pomaž mísu máslem, vlej to na ní, postav na uhlí a nech vařit.

37. Vemeno z rakův.

Uvař raky, uvařené oloupej a na drobno osekej, potom vezmi čerstvé máslo a tří ho s těma raky, vraž do toho vajičko a přidej strouhané žemličky, zmíchej to v hromadu, aby to husté bylo, potom vezmi čistotný šátek, dej to do něho jako housku, podlouhle zavaž to na obouch koncích, vlož do vřelé vody a vař to, když se to uvaří, rozkrájej to na topinky, dej na cejnovou mísu, potom na to udělej petrželnou omáčku a nech to tak na vohřívadle vařiti.

38. Kaše z vajec s mlékem.

Dvě neb tři lžíce mouky vezmouc, vraž dva neb tři žloudky do ní, zmíchej to dobře v hromadu, pak rozpal kus másla v velkosti jednoho vejcete na rendlíček, vlož to těsto do něho, pak nahoru i dolu uhlí nahrň, nech zpovolna štírati,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 30 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).