68. Cibeby smažiti.
Nech ve víně cibeby dobře vymočiti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich těsto nedrželo, a tak je smaž.
69. Višňovou polivku.
Uvař višně, vyndaje z nich pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.
70. Polivka z vovsa.
Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.
71. Jiná dobrá polivka.
Telecí plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.
72. Polivka pro nemocné.
Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zkloktej je dobře, nalej na ně víno, skverlůj to v hromadu, přidej cukru, osol a okořeň, přidaje nového másla, nech drobet vříti, pak vlej na bílé topinky a posyp trizenetem.
73. Kaše z vody.
Vezmouc hrníček půldruhýho žejdlíkový, vraž do něho sedm vajec a nalej na ně žejdlík smetany, skverlůj to v hromadu dobře. Potom ten hrníček pověs do velikýho hrnce vřelé vody, pozorůj, aby do toho hrníčka netekla, nech to spovařiti tak dlouho, až to v tom malým hrníčku zhustne, nezapoměň soliti, novým máslem omastit, též skoříce přidat a zmíchat to v hromadu, pak dej na mísu a posyp cukrem a rozinkami.
74. Kaše z vinných hroznův.
Z vinných hroznův naškubajíc zrnek, aby jich půl pinty bylo, vraž do nich šest vajec, přidej růžové vody, kus nového másla, utluč prv dobře ty vejce a postav to na uhlí v cejnové míse, přiklop to jinou mísou, plechovou neb pokličkou, dadouc na ní uhlí, aby pak z svrchu ta kaše drobet se přistírala, posyp skořící a cukrem a nes tak za tepla na stůl.