V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

ještě čtyry žloutky a přidej k tomu libru cukru a libru mouky, míchej to v hromadu celé čtvrt hodiny a vyhnětouce to drobet, tlač do formiček a peč.

153. Mandlový preclíky.

Utluč na drobno mandle, přilejíc k nim krapet růžové vody, zadělej to s dobrou smetanou, pak proceď skrze cedník, zmíchej mezi tři bílky a dobře ocukrůj, potom vezmeš pěkné mundzemlové těsto od pekaře a zaděláš ho mezi to, k tomu přidaje hodný kus másla, dělej preclíky a v peci je peč.

157. Z rejže dort dělati.

Přeberouc čistotně rejži, ji v dobré smětaně hesky hustě uvař, pak ji v moždýři dobře stluč, vezmi potom tolik mandlů, jako té rejže bylo a utluč je, mezi ní přidáš kus nového másla, též močenou v mléce střídu mundzemlovou a dobrou částku cukru, potom to vše s vejcemi zaděláš tak hustě, jako obyčejně velký mandlový dort se zadělává, a když to tak vše spolu dobře utřeš, tehdy to do dortových pánviček vlej a peč.

155. Dobré oplatky pícti.

Čisté vody do pánve vezmouc a dej do ní hodně moc cukru, drž nad ohněm, a když se vařiti počne, vezmi pěkné bílé mouky a jeden žloutek, vlej tu cukrovou vodu na ní, dobře rozmíchej a peč z toho tuplované oplatky.

156. Dobrý dort udělati.

Pěkné bílé mouky vezmouc půl libry, másla nového půl libry a to spolu zmíchati pěkně na drobno mezi rukami a nechati dobře vystydnouti, potom vezmi jedno celé vajičko a půl žloutků do hrníčku, přilej dobrou lžíci vody a lžíci vína, tim tu mouku s tim máslem rozdělej a vyválej bez mouky co nejtenčeji, pak novým máslem pomaž a několikráte slož a zase převálej, potom dej na papír a dej zadělávaných věcí navrch, udělej taky navrch pěkný nějaký cirát, následovně vezmouc kousek másla, jeden žloutek, tim ten dort po vrchu pomaž a dej na plech, pěkně v dortové pánvi pomalu peč, on pěkně naskočí a bude dobrý.

157. Jiný dort.

Nového másla vezmi půl libry, tolik mouky, celé jedno vejce, jeden žloutek a pár lžíc vína, chceš-li sladký míti, osol cukrem, potom to těsto dobře vyválej a když jej co nejtenčejí vyválíš, tehdy rozlož po tom rozváleném těstě nového másla a několikrát přelož a zase rozválej, potom vlož na papír a navrch dej, co chceš, následovně udělajíc po vrchu nějaké ciráty a pomažíce jej zvrchu novým máslem smíšeným žloutkem, v dortové pánvi na plechu zpovolna peč.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).