V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

68. Cibeby smažiti.

Nech ve víně cibeby dobře vymočiti, až hodně nabopnějí, potom s tim vínem zadělej mouku jako k repunclím a ty cibeby v tom těstě obalůj, však aby ty cibeby mokré byly, jináč by se jich těsto nedrželo, a tak je smaž.

69. Višňovou polivku.

Uvař višně, vyndaje z nich pecky, rozetří je, nalej na ně vína, přidej medu a cukru, nech vařiti, proceď to potom skrz čistý šat a tak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.

70. Polivka z vovsa.

Lžíci mouky ovesné upražíce na másle, nalej na ní hovězí polivky a proceď, nasuš bílých topinek, na ně tu polívku vlej, přilejíc krapet octa a nes na stůl.

71. Jiná dobrá polivka.

Telecí plíce na drobno usekaje, nalej na ně vína a přidej cukru, nech vařiti, proceď to potom skrze čistý šat, okořeň květem a zázvorem, nech drobet vříti, pak nalej na žemličkové topinky a posyp trizenetem.

72. Polivka pro nemocné.

Vezmi čtyry neb pět žloutkův, zkloktej je dobře, nalej na ně víno, skverlůj to v hromadu, přidej cukru, osol a okořeň, přidaje nového másla, nech drobet vříti, pak vlej na bílé topinky a posyp trizenetem.

73. Kaše z vody.

Vezmouc hrníček půldruhýho žejdlíkový, vraž do něho sedm vajec a nalej na ně žejdlík smetany, skverlůj to v hromadu dobře. Potom ten hrníček pověs do velikýho hrnce vřelé vody, pozorůj, aby do toho hrníčka netekla, nech to spovařiti tak dlouho, až to v tom malým hrníčku zhustne, nezapoměň soliti, novým máslem omastit, též skoříce přidat a zmíchat to v hromadu, pak dej na mísu a posyp cukrem a rozinkami.

74. Kaše z vinných hroznův.

Z vinných hroznův naškubajíc zrnek, aby jich půl pinty bylo, vraž do nich šest vajec, přidej růžové vody, kus nového másla, utluč prv dobře ty vejce a postav to na uhlí v cejnové míse, přiklop to jinou mísou, plechovou neb pokličkou, dadouc na ní uhlí, aby pak z svrchu ta kaše drobet se přistírala, posyp skořící a cukrem a nes tak za tepla na stůl.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).