V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

to těsto dobře v hromadu, nech kynouti a tak vdolečky připravůj.

111. Dobrá smaženina.

Rozkverlůj deset vajec, nalej na ně smetany, vezmi mouky a udělej z toho husté těsto, vlož to těsto do nějaké pánve, přidej také asi tři lžíce cukru, drobet osol, když pak to těsto do pánve dáti chceš, tehdy dřívěji rozpusť na té pánvi máslo, vylej z té pánve to máslo zase a dej do ní to těsto, přiklop dobře s pokličkou, aby tam voda nemohla, vezmi potom velkou nějakou pánev, uvař v ní vodu, postav to těsto do ní i s pánví, poklop to, přilož kámen, dívej se začasty k tomu, aby to těsto hrubě nestvrdlo, pak ho vyndej a nadělej z něho topínek, prstu stlouští, a ty topínky v rozpáleném másle smaž.

112. Nadívaná štika.

Ostrouhej štiku a potom ztáhni z ní kůži jako z ouhoře, aby se hlava, ocas při ní zůstala, vezmi potom petržele, pepře, hřebíčku, květu a zázvoru, zmíchej to v hromadu, obrať tu kůži a tu nádivku do ní dej a kdykoliv kus tý nádivky tam dáš, vzdycky kus másla přidej, zaší to a upeč na roště, polejvej začasty vřelým máslem a nes na stůl.

113. Štika po uhersku.

Ostrouhej štiku, a nebo ne, jak se ti líbí, vař ji [ve]text doplněný editorem víně, v octě a ve vodě, osol, vezmi dobrý díl ve vodě vařené cibule, protlač ji skrze šat, pak zceď ze štiky tu omáčku, v nížs ji vařil, a polej je s tou procezenou cibulí, okořeň pepřem a šafránem a nadělej škvarků z žemličky a s tim tu štiku posyp.

114. Rybní knedlíčky.

Předně vař ryby, až dost budou, potom vyber z nich kosti a maso na drobno usekej, osol a dlé líbosti okořeň, přidej vajičko neb dvě, pěkné mouky a v smetaně omočené žemličky, nadělej z toho tak dobře usekaného knedlíčků, smaž je na másle, pak udělej na ně vinnou omáčku [s]text doplněný editorem strouhaným perníkem, přidej cukru, aby sladké bylo.

115. Z mandlů ješka.

Oloupej mandlů, stluč je a dej je do čistýho hrnce a nalej na ně hustého mandlového mléka, míchej tam měchačkou a nech zpovolna vařiti, pak vlej to do čistotného sejtka a nech, ať ta zbyteční vlchkost sama od sebe zteče, pak dej to, co se ustojí, na mísu a vezmi loupaných mandlů, skrájej je na dlouho a požluť je,

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).