V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

107. Ryby na obzvláštní spůsob strojiti.

Ostrouhaje šupiny z ryby, nasol ji, pak ji v víně a octě uvař, potom vezmi kus másla, zázvoru, pepře, drobet jalovce a soli a tim ty ryby posyp, přiklop to a nech dovařiti.

108. Pečená ryba.

Otevřouce rybu na břiše, nasol ji a nech asi půl hodiny v octě ležeti, potom vezmi ty drobný z té ryby, mariánky, šalvěje, rozmaryny a drobet jalovce, k tomu z vlaských ořechů jader, zázvoru, pepře a másla, usekej to v hromadu a tim tu rybu naděj, zaší a peč ji, potom vezmi jalovcového octa, drobet vína a koření, vlej to na rybní kotel, a když ryba pečená bude, nech ji v tom, ať se drobet restuje, máš dobré jídlo.

109. Raky vařiti.

Dej je do hrnce a přikrej je dobře, nalej na ně vinného octa a vody, osol a opepří a tak je vař až do červena.

110. Vdolečky z kvasnic.

Pěkných kvasnic vezmi tolik jako dobré smetany, přimíchej mezi to vajec, jak mnoho chceš, přidej másla, utluč to těsto dobře v hromadu, nech kynouti a tak vdolečky připravůj.

111. Dobrá smaženina.

Rozkverlůj deset vajec, nalej na ně smetany, vezmi mouky a udělej z toho husté těsto, vlož to těsto do nějaké pánve, přidej také asi tři lžíce cukru, drobet osol, když pak to těsto do pánve dáti chceš, tehdy dřívěji rozpusť na té pánvi máslo, vylej z té pánve to máslo zase a dej do ní to těsto, přiklop dobře s pokličkou, aby tam voda nemohla, vezmi potom velkou nějakou pánev, uvař v ní vodu, postav to těsto do ní i s pánví, poklop to, přilož kámen, dívej se začasty k tomu, aby to těsto hrubě nestvrdlo, pak ho vyndej a nadělej z něho topínek, prstu stlouští, a ty topínky v rozpáleném másle smaž.

112. Nadívaná štika.

Ostrouhej štiku a potom ztáhni z ní kůži jako z ouhoře, aby se hlava, ocas při ní zůstala, vezmi potom petržele, pepře, hřebíčku, květu a zázvoru, zmíchej to v hromadu, obrať tu kůži a tu nádivku do ní dej a kdykoliv kus tý nádivky tam dáš, vzdycky kus másla přidej, zaší to a upeč na roště, polejvej začasty vřelým máslem a nes na stůl.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).