54. Ptáky v zoftě pécti.
Vezmouc drobet špeku, skrájej jej na kostky, rozpusť ho a škvarky z něho pryč vem a ním ty ptáky špikuj.
55. Pácovaná pečeně.
Utluč jalovec a polní kmín, nalej na to octa s solí a v tom den a noc pácůj pečeni, jakou chceš, pak ji peč, a když dost pečená bude, polej ji hovězí polivkou a posyp ji skořící a nes na stůl, tak rádi Uhří a Němci strojené pečeně jedí.
56. Telecí kejtu peč takto.
Vyšpikujíce ji hodně slanínami, peč ji při zoftu, nepřesol ji hrubě, a když dost pečená bude, tehdy vezmi z pekáče drobet mastnýho a vlej do něho drobet octa a stlučeného pepře, též drobet rozetřeného česneku a nech to spolu zvařiti a tim tu pečeni polej a dobrá bude.
57. Telecí játříčka pécti.
Vezmouce ty játra, rozkrájej na kostky, smaž na másle, pak udělej na ně omáčku z hřebičku, pepře a drobet perníku.
58. Skopová kejta.
Pácůj ji v octě, utluč drobet kmínu a jalovce mezi to, nasol dobře, pak ji nastrč a peč, a když dost bude, udělej omáčku přičernalou s pepřem, aby nebyla kyselá, a s ní kejtu polej.
59. Mozečky pécti.
Uvař telecí mozečky, pak usekej, okořeň zázvorem, skořící a šafránem, přidej rozinek, jak mnoho chceš, vraž k tomu jedno neb dvě vejce, tim pomaž mundzemlové topinky a ty topinky smaž.
60. Prasátko pécti.
Nastrč opucované a nasolené prase na rožeň a zlam mu hřbet, aby hrbatě neleželo, pomazůj ho špekem a peč zpovolna, chceš-li, můžeš jej taky pívem míšeným s máslem potírati, a když se dopíkati bude, to jest, když mu oči vylezou, z čerstva obracej, aby křehkou kůžičku dostalo a sundavej ho z rožnu, foukni mu do zadku a nes ho na stůl.
61. Volový mozek.
Vezmi volového mozku, sejma z něho žílky, nalej na něj hovězí polívky, nech tak dlouho vařiti jako natvrdo vejce, pak smaž na másle, potom dej ten mozek zase do hrníčku a nalej na něj hovězí polívky, přidej nového másla, osol a okořeň zázvorem a květem, nech to tak spolu vařiti.