V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

12. Zelí, kapustu etc.cizojazyčný text stroj takto:

Přeber jej, pak vřelou vodou spař, potom nalej na něj studenou vodu, z níž jej vybírajíc dobře vytlač, na drobno usekej, rozpal dobrou částku másla, do něhož to zelí s krájenou cibulí dej, smaž a začasty obracůj, potomně na to dobré hovězí polivky nalejí, nech tak dlouho jako na tvrdo vejce vařiti, okořeň zázvorem, pepřem, květem, a když již na stůl dáti chceš, rozpal nové máslo, do něhož rozinek vsyp a ním to polej a na stůl nes.

13. Hrušky v té formě strojiti, jako by mrkev byla.

Oloupej hrušky, skrájej je, jako se obyčejně mrkev krájívá, restuj je v másle, pak nalej na ně vína a nech na uhlí vříti, a když dost vařené budou, přidej k nim cukru, cibeby, rozinky podle líbosti tvé, okořeň s zázvorem, pepřem, květem a šafránem, a tak budou žluté, drobet však lepší nežli mrkev.

14. Rejže takto se vaří.

Přeberouc čistě rejži, opař ji v horké vodě, potom z ní tu vodu zceď, vsyp ji do vařícího mléka neb smetany, přistavě k ohni, nech vařiti až do konce, ocukrůj a když ji již na stůl dáti chceš, teprv osol, naposledy s skořící a květem posyp.

15. Nadívané žemličky.

Z pěkných bílých mundzemlů střídu vyndej, potom vezmi malých ptáčků, usmaž je na másle, dálejí vezmi malých i velkých rozinek, loupaných zkrájených mandlův a s tim vším naděj ty prázdné žemličky, pak je zase s jinším skroječkem přihraď. Potom zadělej pěknou bílou moukou v smetaně, osol a ty nadívané mundzemle v tom hesky obal, pak jednu vedle druhé do nějaké pánve neb rendlíku stavěj a zvrchu tim řídkým těstem, v kterýms je obaloval, polej, pak měj pohotově dobře rozpálené máslo a čerstvě na ty v pánvi srovnané mundzemle nalej, však pozorůj, aby dovnitř těch mundzemlův žádné těsto nepřišlo, nech, ať se to smaží, vzdy pak těstem polejvej a hned zas to těsto vřelým máslem zaškvařůj tak dlouho, až žádných mundzemlův viděti nebude; když pak to již dosti smažené bude, dej na mísu, udělej omáčku z vína a cukru, okořeň zázvorem a pepřem, přidej másla, nech, ať se vaří, pak ohradíce ty zvrchu přikryté mundzemle, tou vřelou omáčkou polej, od kteréhožto

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).