V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

pozorůj však, aby se to nepřipálilo, nýbrž dobře se to vyvařilo.

39. Špekové knedle.

Nakrájej dobrýho špeku na kostky, aby jich dobrá hrst byla, a dej do pánve, tří je, až by zbělely, vezmi potom hrst strouhané žemličky a tolik krupice a zmíchej to v hromadu, kdyby pak to příliš husté bylo, můžeš drobet hovězí polivky přilejti, z toho tehdy nadělajíc knedlíků, uvař je v hovězí polivce.

40. Sedlský knedlíky.

Zesekej dobrý díl cibule nehrubě, drobně posyp pepřem, zeškvař ji máslem aneb usmaž na másle, vraž potom do toho tři neb čtyry vajička, přidej petržele, pak vezmi mouky, asi lžíci krupice a drobet žemličky, udělej z toho všeho těsto, nadělej knedlíčkův, kteréž v hovězí polivce nedlouho vař.

41. Srnčí kejtu, aby křehká byla.

Páčůj srnčí kejtu den a noc v dobrým octě, dřív ale ji nožem propíchej, pak ji nasol a vezmouc ten ocet, v kterýms ji pácoval, a přidaje drobet vína, zázvoru a pepře, zvař to spolu a tak tim vřelým polej tu kejtu všudy a nech zase v tom ležeti, začasty ji obracujíce, odkuď ji nastrčiti nechceš, potom pěkným špekem vyšpikůj a nastrč na rožeň a zpovolna peč a tou omáčkou, v které posléz ležela, začasty polejvej, posledně pak máslem špikůj a tak dobrá bude.

42. Jelení neb srnčí kejtu pécti.

Prostrkej ji dobře zázvorem, skořící a dlouhým pepřem a zaobal ji do těsta chlébového a tak ji v chlébové peci peč, dokuď těsto hodně nestvrdne, a tak dobrá bude a dá se v největším parnu tři i čtyry dni bez škody chovat.

43. Tetřev jak se pícti má.

Oškubaje nasol a okořeň jej, pak jej na rožeň nastrč a peč a s horkým vínem, začasty polejvej, podobně s rozpáleným máslem špikůj, když upečený bude, polej ho s ňákou dobrou omáčkou, kterou takto přistrojiti mocti budeš. Vezmi dobrého rejnského vína a rozličného koření (chceš-li ale černou míti, vezmi perníku, pepře a hřebičku tim víc, chceš-li ji však žlutou míti, tehdy přidej víc šafránu), přidej medu, cibeby, rozinek a květu a nech, ať to spolu vře, a když strojiti chceš, posyp toho tetřeva loupanými mandly, též zázvorem, skořící, pepřem, galgantem a trizenetem, tou jíchou polej, nes na stůl a dobrý bude.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 11 měsíci a 30 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).