V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

obracůj s tim, aby na obouch stranách to pěkně přistírané bylo.

122. Hrušky podle regule.

Oloupajíc hrušky, skrájej podlouze, jako mřeně vyhlížejí, nech je ve víně močiti, pak je obalůj v pšeničné mouce a posledně smaž.

123. Vaječný sejr.

Vezmi smetanu a vejce a hodně to tluč, osol, ožluť to šafránem, přilej drobet vinného octa aneb vína, pak uvař hrnec vody a do té vařící vody pověs hrnec s tou smetanou a s těmi vejci na takový spůsob, aby do toho voda netekla, a nech to tak pořád vařiti, tak se z toho udělá jako tvaroch, potom to vsyp do sejtka, a když to osákne, dávej do formiček, jak to míti chceš, tehdy to bude jako májové máslo.

124. Litý vdolečky.

Vezmouc osm lžíc pěkné mouky, čtyry lžíce tlučeného cukru, čtyry vejce, čtvrt libry na drobno stlučených mandlův, zadělej to růžovou vodou a dobrou smetanou a tak na horký plech lej a na uhlí peč.

125. Sprickychle dělati.

Nalej dobrého mléka půl žejdlíka do pánve, nech, ať vře a když vřít bude, dej do něho mouky, aby husté bylo, pak dobře to upraž, však nespal to, musí to husté býti, potom to dobře v nějaké míse tluč, vlož na teplé místo vejce, aby se ohřály, pak je do hrníčka vraž a taky dobře tluč, vyndej z nich očka, osol, vlej to na to pražené těsto a tluč to zase, udělaje z toho husté těsto a to těsto dávej do stříkačky, pozorůj však, aby ji dřívějí vzdy omokřil, sice by ti tam těsto vázlo, a přitlač s štemflikem a tak tlač do rozpáleného másla, sem tam stříkačkou jezdě, tak budeš je mocti udělati, jak velký chtíti budeš, chceš-li je menší dělati, vezmi menší pánev.

126. Marcipán dělati.

Vezmi půl libry cukru, libru loupaných mandlův, stluč je v moždýři, přilej drobet růžové vody, aby ty mandle nezvolejovatěly, a když je tak utlučeš, teprv ten cukr tam vsyp a stluč to v hromadu, jak velký chceš ten marcipán míti, vezmi tedy těsto, dobře ho ještě utluč a na ty oplatky prstu stlouští klaď a kolem ho štípej jako sedlské koláče, peč to v píce zponenáhla, aby nebyl velký oheň, tak to pěkně sežloutne, a posyp to s trizenetem a poklaď loupanými mandly a můžeš ty mandle zvrchu požloutiti a tak budou hotový.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).