22. Kaltoun v pepři.
Zavař jej a tak uvařený posyp pepřem, pak dej jej na rendlík a vezmi sušené na roště žemličky, nalej na ně vína, nech chvílku státi, až by rozmokly, potom to skrze čistý šat protlač, přidej sekané cibule s špekem, osol a ještě jednou dobře opepři a tim ten kaltoun na rendlíku polej, nech tak chvílku vařiti.
23. Žáby vařiti.
Když žáby vařiti chceš, tehdy musíš je z kůže ztáhnouti co nejpěknějí jako zajíce, potom předky od nich odníti a zahoditi, zadky pak dobře přeperouc, v másle smažiti, posledně je tak stroj, jako kuřata obyčejně se strojejí. Což napřed pod 5., 6., 7., 8. zhlídnouti můžeš.
24. Kompes, zelí dělati.
Menších hlávek zelných asi šest vezmouc rozřež na čtyry díly, přistav v hrnci k ohni, nech tak dlouho vařiti, jako bys dvakrát na tvrdo vejce uvařil, potom slej tu vodu, osol to zelí a okořeň, následovně udělej jíšku, a když na to zelí, hovězí polivky a drobet vinného octa naleješ, tehdy tou jíškou to zapraž a tak to dovař.
25. Telecí ledvinky takto stroj.
Vezmi pěkné obrostlé ledvinky, na drobno je usekej, pak vezmi několik žloutků, cukru, skoříce, zázvoru, květu a když to v hromadu pěkně usekané bude, tehdy skrájej na tenké topinky bílý mundzemle a těmi usekanými ledvinkami je pomaž hesky tlustě a potom v másle smaž, když dost smažené budou, posyp trizenetem.
26. Prase v sulcu.
Uvař prase ve vodě, přidajíc k němu krájených jablek a cibule, tlučeného pepře, cukru a medu, a když to dost vařené bude, vylož to prase na mísu a tou omáčkou ho polej a nech tak státi, až vystydne.
27. Kohouta neb slepici jek uvařiti máš.
Uvař jej ve vodě, když pak dost měký bude, vyndej jej z vody a dej na mísu, pak vezmi čtvrt libry mandlův, utluč je na drobno, vezmi též utřeného křenu, nalej na to půl žejdlíka smetany, osol a vař to, však nedlouho, tim pak toho kohouta polej a budeš mít dobré jídlo.