V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

62. Temfovaná srnčí kejta.

Vyšpikůj ji dobře slaninami, upeč, pak vezmi dvě jablka, skrájej na drobno, usmaž na másle, přilí sladkého vína a strouhaného perníku, zmíchej to a okořeň, vezmi potomě mandlův, rozinek malých a nech to spolu vařiti, přidej trizenetu a tak tu kejtu polejíc, nech na ohni smáhnouti tak dlouho, jak se ti zdá.

63. Skopové maso zadělati.

Skopové maso uvaříce, rozkrájej ho na tenké topinky, peč jej na roště, posejpej ho strouhanou žemličkou a kmínem, obracůj a špikůj novým máslem, a když dost pečené bude, rozklaď na mísu, potom vezmi hovězí polivky, drobet žemlové a na másle pražené mouky, jalovcového octa, nového másla, pepře a drobet hustší nežli řídší bylo a tim to maso polej.

64. Zadrobenína z telecího masa.

Nakrájej pečeného telecího masa, co nejtenčejí, asi dvouch prstův z šíři, pak vezmi špeku a petržele, smaž, osol a okořeň zázvorem a pepřem, pomaž tim to telecí maso, aby to pomazané vnitř přišlo, nastrč na tenký rožeň a peč, a když dost pečené bude, dej na mísu a zaškvař máslem.

65. Maso v sulcu.

Uvař telecí maso s telecími nožičkami, vlož to vařené do mísy, vezmi vinný ocet, zázvor, pepř, šafrán, květ, cukr, skoříci, zvař to spolu, přidej taky mezi to díl té polívky, v níž se ty nožičky a maso vařilo, potom dej to maso na mísu a tim ho polej, posyp rozinkami, velkými i malými, též loupanými madly a nech tak státi, až stydne.

66. Nadívané klobásy.

Usekej na drobno špek, slepičí játříčka a přidej strouhaných vaječníkův, vezmi potom velké i malé rozinky, pepř, zázvor, hřebiček, šafrán, kordomumlein a květu, zmíchej to ve směs, zadělej smetanou, pak vezmi střívko a tim ho naděj, zešpejlůj z obouch stran a smaž na másle.

67. Štockfiš pícti.

Vezmi kus máčenýho štockfiše a vymej vnitř i zevnitř dobře, osol a polož ho na pečomřížku neb do drátu, špikůj začasty vřelým novým máslem a peč, a když dost pečený bude, vyndej ho z toho drátu a dej na mísu, vezmi vřelé máslo, s nímž jej prv mastil a špikoval a zaškvař dobrý díl mouky v něm, opepř a polej ním ten štockfiš, jest dobré jídlo.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).