V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

teprv osol, naposledy s skořící a květem posyp.

15. Nadívané žemličky.

Z pěkných bílých mundzemlů střídu vyndej, potom vezmi malých ptáčků, usmaž je na másle, dálejí vezmi malých i velkých rozinek, loupaných zkrájených mandlův a s tim vším naděj ty prázdné žemličky, pak je zase s jinším skroječkem přihraď. Potom zadělej pěknou bílou moukou v smetaně, osol a ty nadívané mundzemle v tom hesky obal, pak jednu vedle druhé do nějaké pánve neb rendlíku stavěj a zvrchu tim řídkým těstem, v kterýms je obaloval, polej, pak měj pohotově dobře rozpálené máslo a čerstvě na ty v pánvi srovnané mundzemle nalej, však pozorůj, aby dovnitř těch mundzemlův žádné těsto nepřišlo, nech, ať se to smaží, vzdy pak těstem polejvej a hned zas to těsto vřelým máslem zaškvařůj tak dlouho, až žádných mundzemlův viděti nebude; když pak to již dosti smažené bude, dej na mísu, udělej omáčku z vína a cukru, okořeň zázvorem a pepřem, přidej másla, nech, ať se vaří, pak ohradíce ty zvrchu přikryté mundzemle, tou vřelou omáčkou polej, od kteréhožto polití ty, tam nadité, rozinky nabobnějí, a tak to hotové bude.

16. Polivka pro nemocné.

Vezmi čtyry neb pět žloutkův, osol, vlož je do pánvičky neb hrníčku, nalej na ně vína, aby to aniž příliš husté ani řídké nebylo, přidej hodně cukru a to spolu, častěj míchaje, vař nehrubě, však dlouho, jinač by se to srazilo, přidej skoříce a květu, tak hotové dej nemocnému.

17. Pácované kuřata.

Uškvař kuřata v másle, a když uhlídáš, že již dost jsou, dej je do hrnce a nalej na ně polovic vína a polovic dobré hovězí polivky, okořeň dobře pepřem a osol, nech vařiti, a když dost uvařené budou, nakrájej limounkův na kroužky a přidej k tomu, nech, ať jen drobet málo zevřou, koštůj, aby nebyla omáčka sladká, nýbrž přikyslá, a tak nes na stůl.

18. Nadívané hrušky.

Vyprázdníce hrušky, nadívej je takto: To, co z hrušek vyprázdníš, zesekej na drobno, přidej mandlův, rozinek, cukru, skoříce a tim ty hrušky naděj, zahraď je zase tim, cožs z nich zřízl, dřív než jsi je vyprázňoval, prostrč špejlem, aby se to drželo, pak udělej řiďoučké těsto a v

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).