V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

102. Z granátových jablek Zoft strojiti.

Vezmouc granátových jablek a vyndaje z nich jádra, rozetří je na nějakém šátku co nejpěknej, procezůj skrze čistý šat, a když toho zoftu tři loty míti budeš, tehdy přidej k tomu půl libry cukru, rozpustíce ho v studničný vodě, nech to spolu vařiti, až zhustne, a tak hotový bude. Ten zoft jest tak posilňující, že všecky jiné líky mu ustoupiti musejí, obzvláštně když člověk velkou horkost má.

103. Velmi dobrá postní lahůdka na rožně.

Dadouc dvanácte vajec do hrnce, míchej, kverlůj s nimi dobře, vem potom půl pinty smetany a nového másla a vlej to mezi ty vejce, míchej tim hodně, vezmi opět pěkné mouky a udělej z toho těsto v tom hrnci, aby drobet hustší bylo, nežli obyčejné těsto k strudlím bývá, vezmi opět čerstvého másla na pánev, rozpal ho a pokrop s nim rožeň, podstav pod rožen pekáč, vezmi potom železnou lžící z hrnce toho těsta tři neb čtyry lžíce a polejvej nim rožen, obracůj, co dolu na pekáč zteče, to zase na rožen vlej a zponenáhla peč, zasejpej květem a zse tim těstem polej, na to zas květem zasejpej a tak pokračůj, až všechno těsto vypotřebuješ, pak peč až do červena, když pak to dost pečené bude, tehdy to z rožnu sejmouc, nes na stůl.

104. Kalekutská polivka.

Zvař polovic dobrého mléka a polovic dobré smetany, přidej mezi to drobet pšeničný mouky a nech vařiti, potom vezmi vejražkového chléba, skrájej ho na kostky, usmaž je hodně na másle, dej na mísu a polej tou polivkou.

105. Hrachová polivka.

Proceď vařený a na čisto loupaný hrách s dobrou smetanou a dobrou hovězí polivkou, přidej másla, cukru a krájených mandlů, drobet pepře, nech vařiti, pak usmaž v másle na kostky krájené žemličky, dej na mísu, přisyp rozinek a tak na to polivku nalej.

106. Polivka z sejra.

Skrájíce na drobno holanského sejra, nalej na něj dobré hovězí polivky, nech vařiti, přidej pár vajiček, drobet smetany, šafránu, kus másla, a když na mísu dáti chceš, tehdy usmaž pod ní topinek.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 22 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).