28. Dobrou zvěřinu udělat.
Uvař zvěřinu v vodě a soli, slej to zase z ní, udělej na ní omáčku z perníku, z rozinek, z mandlův a cukru, okořeň květem, pepřem, zázvorem a hřebičkem, nalej na to vína a drobet té slité vody a nech vařiti, pak tim tu zvěřinu polej.
29. Mladá husa.
Uvař husy hlavu, křídla, nohy, žaludek ve vodě, okořeň květem a pepřem, osol, pak vezmi játra, jedno jabličko a cibuli, usekej to na drobno, usmaž v másle, přidej vejce a pepře a naděj tim krk, zavaž nahoře i dole, aby to nevyteklo a nech to spolu vařiti.
30. Plíce vařiti.
Vezmi telecí plíce, zvař je, pak zesekej a dej na mísu, přidej rozinek a tolik strouhaného chleba, pět vajec, okořeň květem a zázvorem, osol, potom dej másla do pánve, pak dej ty plíce tak připravené do čisté mázdry, a tak na té pánvi smaž, hesky zpovolna, abys je nespálil, a když dost budou, udělajíce na to omáčku jakou chceš, nes na stůl.
31. Špikované telecí šnitle na mísu strojiti.
Vezmi pěkné telecí maso křehké, nařež z něho podlouhlých topínek, vyšpikůj špekem, hřebičkem, skořící a s rozmarynou, nasol drobet a tak upeč, pak rozklaď na mísu, nalej na to vína, aneb kyselých zrnek na to nasyp, okořeň květem, pepřem a trochu zázvorem, též skořící, pak vlej na to čtvrt žejdlíka hovězí dobré polivky, postav s tim tu mísu na uhlí, poklop jinou mísou, nech, ať se to zponenáhla vaří, začasty tim obracůj a posyp drobet cukrem, aby to přikyslý a spolu přisladký bylo, naposledy přidej nového másla.
32. Malé šnitle s špekem a s kaprlemi.
Nařež z telecího masa šnitlův, rozpleskej hodně s nožem, nasol drobet, vlož do rendlíka, okořeň květem, skořicí, pepřem, přidej drobet rozmaryny a strouhané muškátové kulky, zaceď to hodně zoftem z dvouch neb třech citronův, postav na uhlí, přisyp nětco maličko strouhané žemličky a nech to zpovolna temfovati a dá to samo od sebe vlhkost, když to špekem na kostky skrájeným a s kaprlemi posypeš.