75. Kaši na míse uvařiti.
Musíš půl pinty smetany, šest vajec, drobet růžové vody a kus nového másla vzíti a v hromadu to dobře skverlovat, potom dej to na cejnovou mísu, přikrej s plechovou pokličkou, přihrň jak zespod, tak zvrchu uhlí a nech tak vařiti, a když po vrchu drobet se přištírá, tehdy dost bude, potom posyp cukrem a skořící a nes tak teplou na stůl.
76. Kaše pro šestnedělku.
Upraž žemličkové mouky na másle, vezmi dvě lžíce másla, lžíci mouky, tři vejce, přidaje drobet růžové vody, zmíchej to vše v hromadu, osol, okořeň květem a nech vařiti.
77. Vinná polivka.
Usmaž žemličku v másle, vraž do hrníčku čtyry vajička, skverlůj dobře, nalej na to vína, osol, přidej cukru, šafránu a květu, nech vařiti, pak na míse tu smaženou žemličku polej, nes na stůl.
78. Polivka z rozinek.
Stluč rozinky v moždýři s drobet režným chlébem a proceď to s vínem skrz sejtko, nech vařiti, přidej skoříce, květu, hřebičku, nalej na bílé topinky.
79. Máslovou kaši dělati.
Vezmouc čtvrt libry másla, dobře ho utluč, vraž do něho tři žloutky, jeden po druhým, však pěkný, čerstvý, dobře to míchej nejméně půl neb celou hodinu, pomaž plechový talíř máslem, vyndej to těsto na něj, ocukří, až dobře sladká bude, jak chceš sám sladkou míti, přidej částku zadělávaných a na drobno skrájených citronů, dlé líbosti citronové kůry, vlož to do dortové pánve, peč zpovolna asi hodinu, a když ji na stůl dávati chceš, posyp cukrem.
80. Jiná dobrá kaše.
Rozpal nového másla co vlaský ořech a přepouštěného taky tolik, potom vezmi pěkné velké pšeničné krupice, dobře tři lžíce, a upraž ji na tom másle do červena, pak vezmi dobré smetany půl druhýho žejdlíka a dej do ní pět žloutků a dobře je rozmíchej a tim tu krupici na rendlíku zavař, tak zavařenou dej na mísu a tu mísu jinou plechovou přiklop, přihrň nahoře i dole uhlí, nech, až zvrchu se přištírá.
81. Kdoulová kaše.
Vezmouc půl libry vařených kdoulí, vyber z nich, co lepšího jest, přidej půl