44. Ptáky pécti.
Nastrčíc ptáky na rožen, peč, pak rozpálíce máslo, dej do něho asi lžíčku mouky a špetku soli a tim je začasty špikůj, aneb seber z hovězí polívky tuk, s kterým podobně je špikovati můžeš, posléz žemličkou posyp.
45. Bažanty, korotve, jeřábky jak se pécti mají.
Špikůj je slaninami neb nešpikůj, nasolíce však je, okořeň zázvorem, pepřem, hřebičkem vnitř i zevnitř, nastrč je na rožeň, peč zponenáhla, abys je nepřesušil, potírej je začasty novým máslem, a když je již brzy z rožnu dáti chceš, prostrkej je hřebičkem a skořící, a tak ji dopeč. Chceš-li nějakou jíchu na ně míti, můžeš ji takto udělati: Vezmi pečenou korotev, stluč ji v moždýři, protlač ji skrze čistý šat s dobrou polívkou, nech zvařiti a okořeně polej tim to pečitý a bude to dobré jídlo pro ty, jenž čim platiti mají.
46. Dobrá jícha na jehněčí neb skopovou kejtu.
Dej pár hrudek nového másla do pánvičky a rozpal dobře, potom přilej do něho senftu a vína, jednoho tolik jako druhého, okořeň pepřem, přidej cukru a drobátko osol, nech to tak spolu vařiti a začasty tim míchej, tak to bude přičernalý, koštůj, zdaž to dost slané jest, pak s tim pečení polej.
47. Mladé zajíčky nadívané a celé pécti.
Vykuchajíc je (pozorůj, bys jim tůzě břícha nerozřezal), osol vnitř i zevnitř, dřív ale dobře vymej vinným octem, od čeho křehčejší budou, vezmi velké rozinky, z nichž jádýrka vyndej, loupané mandle, rozřež je na čtyry díly, přidej malých rozinek, totiž jednoho tolik druhého, a tim zajíčky naděj a peč.
48. Telecí játříčka pécti.
Zvař játra, osol je, a když dost vařené budou, usekej na drobno, pak dej je do nějaké mísy, vraž do nich několik vajec, zaškvař máslem a hodně tim míchej, aneb vezmi špek a zesekej jej s tim, okořeň zázvorem, květem, hřebičkem, přidej rozinek malých i velkých, nemusí to aniž příliš řídké aniž husté býti, dej to do nějakého čistotného měchýře neb mázdry, zaší to, pak na rošti peč.