44. Ptáky[dw]Ptáky] Ptaky pécti[dx]pécti] pecti.
Nastrčíc ptáky na rožen, peč, pak rozpálíce[dy]rozpálíce] rozpaljce máslo, dej do něho asi lžíčku mouky a špetku soli a tim je začasty špikůj, aneb seber z hovězí polívky tuk[dz]tuk] tak, s kterým podobně je špikovati můžeš, posléz[ea]posléz] poſlez žemličkou posyp.
45. Bažanty, korotve, jeřábky jak se pécti[eb]pécti] pecti mají.
Špikůj je slaninami[ec]slaninami] ſlanjnami neb nešpikůj, nasolíce však je, okořeň zázvorem, pepřem, hřebičkem vnitř[ed]vnitř] wnjtř i zevnitř[ee]zevnitř] y zewnjtř, nastrč je na rožeň, peč zponenáhla, abys je nepřesušil, potírej je začasty novým máslem, a když je již brzy z rožnu dáti chceš, prostrkej je hřebičkem a skořící[ef]skořící] ſkořjcy, a tak ji dopeč. Chceš-li nějakou[eg]nějakou] negakau jíchu na ně míti, můžeš ji takto udělati: Vezmi pečenou korotev, stluč ji v moždýři, protlač ji skrze čistý šat s dobrou polívkou, nech zvařiti a okořeně polej tim to pečitý[eh]pečitý] Pečity a bude to dobré jídlo pro ty, jenž čim platiti mají.
46. Dobrá jícha na jehněčí neb skopovou kejtu.
Dej pár hrudek nového másla do pánvičky a rozpal dobře, potom přilej do ně[B3r]číslo strany tisku[94r]číslo strany rukopisuho senftu a vína, jednoho tolik jako druhého, okořeň pepřem, přidej cukru a drobátko[ei]drobátko] drobatko osol, nech to tak spolu vařiti a začasty tim míchej, tak to bude přičernalý, koštůj, zdaž to dost slané jest, pak s tim pečení polej.
47. Mladé zajíčky nadívané a celé pécti[ej]pécti] pečti.
Vykuchajíc je (pozorůj, bys jim tůzě břícha nerozřezal), osol vnitř i zevnitř[ek]vnitř i zevnitř] wnjtř y zewnjtř, dřív ale dobře vymej vinným octem, od čeho křehčejší budou, vezmi velké rozinky, z nichž[el]nichž] njchž jádýrka[em]jádýrka] gádyrka vyndej, loupané[en]loupané] laupane mandle, rozřež je na čtyry díly[eo]díly] djlý, přidej malých rozinek, totiž jednoho tolik druhého, a tim zajíčky[ep]zajíčky] Zágičky naděj a peč.
48. Telecí játříčka[eq]játříčka] Gatřjčka pécti[er]pécti] pečti.
Zvař játra, osol je, a když dost vařené budou, usekej na drobno, pak dej je do nějaké[es]nějaké] negaké mísy, vraž do nich[et]nich] njch několik vajec, zaškvař máslem a hodně tim míchej, aneb vezmi špek a zesekej jej s tim, okořeň zázvorem, květem, hřebičkem, přidej rozinek malých i velkých, nemusí to aniž příliš řídké[eu]řídké] řjdkě aniž husté býti, dej to do nějakého[ev]nějakého] negakého čistotného měchýře neb mázdry, zaší to, pak na rošti[ew]rošti] Roſſtj peč.