V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

fenyglu neb anýzu, a zmíchajíc to spolu, udělajíc z toho všeho těsto, a dobře ho vyválej, nadělej z toho housek, nech v teple státi, až skynou, potom je v peci upeč, když dost budou a vystydnou, nech jich přikrytých v lochu přes den a přes noc státi, potom krájej na topinky, dej do dortové pánve, nes do pece na plech, můžeš je po vrchu loupanými a na polovíc krájenými mandlemi proklásti a tak na uhlí neb v peci nechati, až hodně uschnou.

163. Z žloutků a raků dort.

Z syrových raků krky, klepeta a co tak pěknějšího jest, stluč v moždýři a dadouc to na nové máslo na rendlík a nech dobře vařiti, a když to zčervená, proceď na mísu a nech dobře vystydnouti, potom to máslo pěkně seberouc, s tim dort zadělej.

164. Piškoty bílý kdoulový.

Vezmouc pěkných kdoulí, dobře je votři, ty šošolky vykrájíce, v hrnci uvař, když pak dost vařené bude, oloupajíc je, maso z nich zestrouhej a skrze sejtko protlač, pak vezmi těch protlačených kdoulí půldruhého věrduku aneb 12 lotů a dobře na jednu stranu utří, přidej k nim 20 lotů lejtrového cukru, když vychladne, vlej ten cukr do té pánve a také tři, dáleji vezmouc pět bílků, dobře stluč, až by z nich sama pěna byla, dej také ty pany do pánve a zase to v hromadu dobře na jednu stranu tři, chceš-li, můžeš pro pěknou vůni drobné krájené citronové kůry přidati, potom dávej

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 21 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).