kteréhožto polití ty, tam nadité, rozinky nabobnějí, a tak to hotové bude.
16. Polivka pro nemocné.
Vezmi čtyry neb pět žloutkův, osol, vlož je do pánvičky neb hrníčku, nalej na ně vína, aby to aniž příliš husté ani řídké nebylo, přidej hodně cukru a to spolu, častěj míchaje, vař nehrubě, však dlouho, jinač by se to srazilo, přidej skoříce a květu, tak hotové dej nemocnému.
17. Pácované kuřata.
Uškvař kuřata v másle, a když uhlídáš, že již dost jsou, dej je do hrnce a nalej na ně polovic vína a polovic dobré hovězí polivky, okořeň dobře pepřem a osol, nech vařiti, a když dost uvařené budou, nakrájej limounkův na kroužky a přidej k tomu, nech, ať jen drobet málo zevřou, koštůj, aby nebyla omáčka sladká, nýbrž přikyslá, a tak nes na stůl.
18. Nadívané hrušky.
Vyprázdníce hrušky, nadívej je takto: To, co z hrušek vyprázdníš, zesekej na drobno, přidej mandlův, rozinek, cukru, skoříce a tim ty hrušky naděj, zahraď je zase tim, cožs z nich zřízl, dřív než jsi je vyprázňoval, prostrč špejlem, aby se to drželo, pak udělej řiďoučké těsto a v něm ty hrušky obal, a pak zponenáhla smaž, když pak již dost smažené budou, ty špejlky v nich nezapomínej, sic by se ti vysmáli. Podobným spůsobem mohou se taky jabélka a kdoule nadívati.
19. Kuřata v černé jíše.
Uvař kuřata, potom nastrouhej domácího chléba a upraž jej na másle, pak nalej na něj dobrého vína, přidej skoříce, květu, hřebičku, cukru a pepře, zvař to a polejíc tim ty kuřata, nes na stůl.
20. Trizenet jak se dělati má.
Když vezmeš dvě libry pěkného cukru, tehdy vezmi tři loty skoříce, dva loty zázvoru, dva loty kalganu, 1 lot květu, quintlik kardemumlein, quintlik pepře, to vše na prášek ztluč a v hromadu zmíchej a tak budoucí potřebě schovej.
20. Sulc dělati.
Vezmouc dobrého medu, vlož do hrnce a k němu přilož maso, nalej na to vína, pozorůj však, aby nehrubě nad masem plejvalo, přidej k tomu ještě asi půl žejdlíka vinného octa, okořeň dle líbosti, nech, ať se to vaří, když pak to dost vařené bude, ocukrůj to, pak vyndej to maso a tu omáčku nech, ať stydne.