[Život Krista Pána, rukopis D]

Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. II F 9, 43r–104v. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

Tuto Jozef, dobrý druh, prosil Piláta za Ježíšovo tělo

A když zatiem toho dne večer bieše, přišed jeden ku Pilátovi dobrý druh, k tomu také starý muž a také zvláštní učedlník Ježíšóv jménem Jozef i prosíše jeho, aby jemu odpustil tělo Ježíšovo s kříže složiti a pochovati. Tu prosbu jest Pilát uslyšal, tělo Ježíšovo jemu kázal dáti. Tehda ten ctný muž Jozef složiv to svaté tělo s kříže, obinuv je v čisté plátno, položil v svój nový rov, kterýžto bieše z kamene vytesal, a kamenem přiloživ velikým. A při tom také biechu Marije, patříce na to.

A zatiem přistúpichu kniežata a starosty židovské ku Pilátovi, řkúce: „Pane, upamatovali sme se na toto slovo, ješto jest řekl onen křivý svódce, živ jsa ještě, že z mrtvých třetí den vstane. A protož kaž střieci hrobu až do třetieho dne, ať by jej učedlníci jeho neukradnúc neřekli, žeť jest vstal z mrtvých, i bude poslední blud větčí prvnieho.“ K nimžto Pilát vece: „Máte strážcí dosti, jdětež a střeztež ho, jakž najlépe umíte a viete.“ Tehdy Židé, uslyševše od Piláta to odpověděnie, šedše, usadili strážce okolo hrobu, znamenavše hrob pro jiščie znamenie a ujiščenie.

Zatiem nazajtřie ráno, kteréžto noci hospodin vstal z mrtvých, tehda svaté Marije k hrobu jsú šly, aby jej ohledaly, a ihned jakž jsú přišly, v túž hodinu zatřásla se jest země velmě. A ihned jest anjel s nebes stúpil i odvalil kámen s hrobu i posadil se na kameni. A toho anjela vezřenie bieše jakožto hromové blýskanie a rúcho na něm bieše jakožto snieh. Toho jsú se ti strážní, ješto hrobu střežiechu, velmi užasli, až velikým strachem zmrtvěli. Tehda v ta doby matka Ježíšova do domu apoštolského se vrátila, ale jiné Marije biechu u hrobu. K nimžto jest anjel řekl: „Nebojte se, neboť viem, že Ježíše ukřižovaného hledáte, nenieť ho tuto, jižť jest z mrtvých vstal, jakož vám prvé pravil.“ A když ty svaté Marije k apoštolóm šly, aby jim pověděly, co

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 19 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).