[Život Krista Pána, rukopis D]

Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. II F 9, 43r–104v. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

příhodách milé panny Marie pros vždy a pomni milosti jejie prositi, nebo ktož se jie poručí a ji spomocnicí sobě jmá, ten nezablúdí ani se rozpáčí v její milosti, ani se kdy čeho zlého báti bude.“ Protož, milá hvězdo mořská, Maria, matko nebeská, na věky mezi ženami požehnaná, pro tvé svaté narozenie tobě všechen svět chválu vzdává. Tento den tvého svatého narozenie dřieve lidmi viděn nebyl jest, ale nebeské sluhy, anjelé, tvój tento den slavili.

Potom jednoho svatého otce zjevením přikázáno jest, aby ten den tvého svatého narozenie cérkev svatá pamatovala a světila dóstojně. Ó, milá Matko boží, pomoziž nám, hřiešným, tvój svatý hod tvého narozenie pamatovati, ať bychom skrze tvú svatú prosbu všichni přišli k nedokonalé chvále, k věčnému životu, tu kdež s svým milým synem přebýváš, jenžto tebe nade všechno stvořenie královnú jest učinil na věky věkóv. Amen.

Tuto jest popsán život drahé panny Marije, kterak jest jej vedla od svého dětinství až do konce etc.

Matka božie cožť jest činila od svého narozenie až do svého za muž oddánie, o tom nám píše svatý Jeroným i také nalezl jest to psáno o tom drahém dietěti, že to svaté dietě když ve třech letech vstáři bylo, do božieho domu Joachym a svatá Anna s sebú sú ji přivedli, jenžto bieše k oltáři jíti po patnácti stupních, divným činem to malé děťátko Maria tak boha svého pomocí po těch jistých stupních vešla jest

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 19 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).