zponenáhla peč, zasejpej květem a zse tim těstem polej, na to zas květem zasejpej a tak pokračůj, až všechno těsto vypotřebuješ, pak peč až do červena, když pak to dost pečené bude, tehdy to z rožnu sejmouc, nes na stůl.
104. Kalekutská polivka.
Zvař polovic dobrého mléka a polovic dobré smetany, přidej mezi to drobet pšeničný mouky a nech vařiti, potom vezmi vejražkového chléba, skrájej ho na kostky, usmaž je hodně na másle, dej na mísu a polej tou polivkou.
105. Hrachová polivka.
Proceď vařený a na čisto loupaný hrách s dobrou smetanou a dobrou hovězí polivkou, přidej másla, cukru a krájených mandlů, drobet pepře, nech vařiti, pak usmaž v másle na kostky krájené žemličky, dej na mísu, přisyp rozinek a tak na to polivku nalej.
106. Polivka z sejra.
Skrájíce na drobno holanského sejra, nalej na něj dobré hovězí polivky, nech vařiti, přidej pár vajiček, drobet smetany, šafránu, kus másla, a když na mísu dáti chceš, tehdy usmaž pod ní topinek.
107. Ryby na obzvláštní spůsob strojiti.
Ostrouhaje šupiny z ryby, nasol ji, pak ji v víně a octě uvař, potom vezmi kus másla, zázvoru, pepře, drobet jalovce a soli a tim ty ryby posyp, přiklop to a nech dovařiti.
108. Pečená ryba.
Otevřouce rybu na břiše, nasol ji a nech asi půl hodiny v octě ležeti, potom vezmi ty drobný z té ryby, mariánky, šalvěje, rozmaryny a drobet jalovce, k tomu z vlaských ořechů jader, zázvoru, pepře a másla, usekej to v hromadu a tim tu rybu naděj, zaší a peč ji, potom vezmi jalovcového octa, drobet vína a koření, vlej to na rybní kotel, a když ryba pečená bude, nech ji v tom, ať se drobet restuje, máš dobré jídlo.
109. Raky vařiti.
Dej je do hrnce a přikrej je dobře, nalej na ně vinného octa a vody, osol a opepří a tak je vař až do červena.
110. Vdolečky z kvasnic.
Pěkných kvasnic vezmi tolik jako dobré smetany, přimíchej mezi to vajec, jak mnoho chceš, přidej másla, utluč