V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[104v]číslo strany rukopisuto těsto dobře v hromadu, nech kynouti a tak vdolečky připravůj.

111. Dobrá smaženina.

Rozkverlůj deset vajec, nalej na ně smetany, vezmi mouky a udělej z toho husté těsto, vlož to těsto do nějaké[jc]nějaké] negaké pánve, přidej také asi tři lžíce cukru, drobet osol, když pak to těsto do pánve dáti chceš, tehdy dřívěji[jd]dřívěji] dřjwegj rozpusť na té pánvi[je]pánvi] Panwj máslo, vylej z té pánve to máslo zase a dej do ní to těsto, přiklop dobře s pokličkou, aby tam voda nemohla, vezmi potom velkou nějakou[jf]nějakou] negakau pánev, uvař v ní vodu, postav to těsto do ní i s pánví, poklop to, přilož kámen, dívej se začasty k tomu, aby to těsto hrubě nestvrdlo, pak ho vyndej a nadělej z něho topínek[jg]topínek] Topjnek, prstu stlouští, a ty topínky[jh]topínky] Topjnky v rozpáleném másle smaž.

112. Nadívaná štika.

Ostrouhej štiku a potom ztáhni[ji]ztáhni] ztáhnj z ní kůži jako z ouhoře, aby se hlava, ocas při ní zůstala, vezmi potom petržele, pepře, hřebíčku, květu a zázvoru, zmíchej to v hromadu, obrať tu kůži a tu nádivku do ní dej a kdykoliv kus tý[jj]] ty nádivky tam dáš, vzdycky kus másla přidej, zaší to a upeč na roště, polejvej začasty vřelým máslem a nes na stůl.

[C6r]číslo strany tisku[105r]číslo strany rukopisu

113. Štika po uhersku.

Ostrouhej štiku, a nebo ne, jak se ti líbí, vař ji [ve]text doplněný editorem víně, v octě a ve vodě, osol, vezmi dobrý díl ve vodě vařené cibule, protlač ji skrze šat, pak zceď ze štiky tu omáčku, v nížs[jk]nížs] wnižs ji vařil, a polej je s tou procezenou cibulí[jl]cibulí] Cybuly, okořeň pepřem a šafránem a nadělej škvarků z žemličky a s tim tu štiku posyp.

114. Rybní knedlíčky.

Předně vař ryby, až dost budou, potom vyber z nich[jm]nich] njch kosti a maso na drobno usekej, osol a dlé líbosti okořeň, přidej vajičko neb dvě, pěkné mouky a v smetaně omočené žemličky, nadělej z toho tak dobře usekaného knedlíčků[jn]knedlíčků] Knedličků, smaž je na másle, pak udělej na ně vinnou omáčku [s]text doplněný editorem strouhaným perníkem, přidej cukru, aby sladké bylo.

115. Z mandlů ješka.

Oloupej mandlů, stluč je a dej je do čistýho hrnce a nalej na ně hustého mandlového mléka, míchej tam měchačkou a nech zpovolna vařiti, pak vlej to do čistotného sejtka a nech, ať ta zbyteční[jo]zbyteční] zbytečni vlchkost sama od sebe zteče, pak dej to, co se ustojí[jp]ustojí] vſtogi, na mísu a vezmi loupaných mandlů, skrájej je na dlouho a požluť je, [C6v]číslo strany tisku

X
jcnějaké] negaké
jddřívěji] dřjwegj
jepánvi] Panwj
jfnějakou] negakau
jgtopínek] Topjnek
jhtopínky] Topjnky
jiztáhni] ztáhnj
jj] ty
jknížs] wnižs
jlcibulí] Cybuly
jmnich] njch
jnknedlíčků] Knedličků
jozbyteční] zbytečni
jpustojí] vſtogi
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 5 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).