zamíchej v to mouku a udělej z toho těsto, vyválej ho dobře a nadělej rohlíčků, peč.
88. Kaše z rozinek.
Vezmi rozinek, vymej čistě a na drobno zesekej, vař je v víně a hovězí polivce a tak dlouho, až zhustne jako kaše.
89. Hrušková kaše.
Nakrájej hrušek do rendlíku, přidej cibule, nalej vína, osol a omasť, poklop pokličkou a postav tak na uhlí a vař tak dlouho, až dost bude, když pak na mísu dáš, posyp zázvorem.
90. Kaše z mandlů neb ořechů.
Vezmouc smetany neb dobrého mléka, též mouku z rejže, zadělej ji, jako obyčejně z pšeničný mouky rozdělává, a nech to spolu asi půl hodiny vříti, přihoď hodný kus másla, a když ji na mísu dáti chceš, přidej znamenitou částku loupaných a na dlouho krájených, též dobrý díl stlučených mandlův neb ořechův a nech ještě, ať to drobet vře, osol a na mísu dej, pak stlučenou skořící a cukrem posyp.
91. Z vína kaše.
Ustrouhej zatvrdlý munzeml, nech jej dobře v rozpáleném másle škvařiti, nalej na to vína, přidej cukru, zamíchej, okořeň zázvorem, nech, ať to spolu vře, a když již na mísu dáš, posyp trizenetem.
92. Kaše z jablek.
Nakrájej jablka na kostky, smaž je v másle, nalej na ně vína a přidej několik, dlé potřeby, žloutkův, z nichž ale vočka vyndej, též cukru, míchej a nech tak spolu vařiti, až to zhustne jako kaše, okořeň s květem a s skořicí.
93. Kaše pro šestnedělku.
Vezmi máslo, dej do něho drobet žemličky, nech ji dobrou chvíli smažiti, vezmi zase pár lžíc másla, do něhož dej lžíčku mouky a často míchaje smaž, jako by jíšku dělal, zase vezmi dvě vejce, kverlůj je dobře s máslem, přilej na to studené vody tak mnoho, jak mnoho těch vajec jest, vlej to do mouky, míchej tim jako s kaší, nech, ať to spolu vře, však ne dlouho, mouku také nedlouho praž, a když již na mísu dáš, posyp květem.