94. Kaše z jahod, jimž trávnice říkáme.
Vyperouc ty jahody, nadělej z pečené žemličky topinek, moč je ve víně, až hodně naboptnějí, pak vezmi ty jahody a ty močené žemličky k nim přidaje, v hromadu to tři, přidej cukru a drobet růžové vody a tak studenou nes na stůl.
95. Slepičí raviola.
Usekej s petrželí a s mangoltem slepičí játříčka, přidadouce k tomu drobet strouhaného chléba a tolik také holanského sejra, jedno neb dvě vajička, pepře, zázvoru, usmaž to tak spolu usekané na másle, potom vem drobet mouky, vraž do ní vajičko, přidej kus nového másla a zadělej těsto, kteréžto dobře vyválíce, do něho všecko to, cos prv na másle smažil, zaobal a učiň z toho formu zaječího ucha, pak to vlož do hovězí polivky a nech, ať se vaří, a když již dost vařené bude, vlož to na mísu, osmaž novým máslem, posyp strouhaným sejrem, květem a drobet pepřem, a postavíce na mísu na vohřívadlo, nech to drobet vařiti, pak nes na stůl.
96. Raviola na jinší spůsob.
Zesekajíc tlustou ledvinku s petrželí a s mangoltem, přidouc k tomu strouhaného chléba, sejra, skořice, pepře, dvě vajička, usmaž to tak spolu usekané na másle a zavalůj to do těsta, jak zvrchu praveno. Podobným spůsobem můžeš ravioly z telecího neb slepičího masa dělat, jedině, že k tomu jen morek z kosti přidati musíš.
97. Raviola z krav. vemena.
Vaříc kus vemena co nejpěknějí, usekej ho s nějakýma zelenýma bylinkami, přidej strouhaného chléba, morku z kostí, jedno vajičko, pepře, květu, pak to spolu usekané usmaž na másle, ostatně zacházej s tim, jakž povědomo.
98. V půli rozdělené vejce.
Uvař na tvrdo čtyry neb pět vajiček, rozřež je v půli, a vyndaje z nich žloutky, naděj je následovně: Vezmi strouhané žemličky a rozinky, vraž do toho jedno vajičko, okořeň skořící, cukrem a pepřem, a udělaje na to dobrou omáčku z vína, nech, ať to drobet vře a budeš mít dobré jídlo.
99. Zahradnický kůře dělati.
Utluč v hrníčku dobře asi šest vajec,