libry tlučenýho cukru a od dvanácti vajec bílky, kteréž dřívějí dlouho kverlovati musíš, až se v samou pěnu obrátějí, to vše v hromadu dobře utří, pak v dortové pánvi zponenáhla upeč.
82. Velmi dobrá kaše.
Musíš pěknou žemličku asi za grejcar vzíti a kůru z ní pryč okrájeti, střídu však namočiti do dobré smetany, aby dobře rozmokla, potom tu střídu dobře vytlačiti a do pánve dáti a tříti na jednu stranu asi čtvrt hodiny, a potom dávati tam po celým jednom vejceti a dobře tříti asi půl hodiny pořád, a když to dost utřené bude, dáti cukru, kdo ale ji chce nákyslou míti, tehdy místo cukru může asi ze dvouch citronův zoft vytlačiti a krájenou citronovou kůru přidati, pak plechovou mísu vzíti, máslem ji natříti a to prv třené na tu mísu vlíti a okolo toho plechový oblouk neb dřevěný, namazaný máslem, a ten oblouk omazati těstem, dáti do pánve, přihrnouti dolu víc uhlí než nahoru, tehdy bude pěkná, vysoká a dobrá.
83. Knedlíky pro nemocné.
Vezmouc čtvrt slepice vařené maso, usekej ho na drobno s švestkami, přidej drobet bílé mouky a pár žloutkův a z toho udělej těsto, z něhož udělané knedlíčky smaž na másle.
84. Švestková kaše.
Uvař švestek ve víně, až změknou, proceď s vínem skrze cedník, ocukrůj, pak vezmi strouhanou žemličku, upraž ji na másle, a zmíchaje to dobře v hromadu, nech vařiti, a když dost bude, dej na mísu a posyp cukrem.
85. Silná kaše.
Vezmi osm vajec, stluč je dobře, nalej na ně dobré polivky, okořeň šafránem, květem, osol a tak dej na pánvičku, přidej hodně másla, nech, ať vře, až dost bude.
86. Pšeničná kaše.
Dej pšeničné mouky do pánve a zadělej obyčejným mlékem, pozorůj, aby chuchvalce nebyly, a když to dobře rozmícháš, přilej zase mléka tak mnoho, jak hustou neb řídkou kaši míti chceš, a přistav na oheň neb na uhlí na třínůžku a nech vařiti, a když již skoro dost bude, přidej nového másla, osol, nech, ať ještě drobet vře.
87. Jelení rohy dělati.
Vezmi asi šest vajec, stluč je dobře, vsyp do toho tři neb čtyry lžíce cukru, zamíchej