139. Ouhoře vařiti.
Ztáhni ouhoře, vyber z něho žílky, zřež na špalíčky, hlavu a ocas zahoď, vlož do pánve a nalej na něj vody, osol dobře, vař, potom tu vodu z něho slej a nalej půl žejdlíka vína, čtvrt žejdlíka malvazinu, přidej cukru, květu, pepře a šafránu a nech zase vařiti.
140. Kapra v rozmarynové jíše uvařiti.
Ostrouhej kapra, uvař jej v octě na polovic a rozkrájíce na drobno rozmarynu, dej na tu rybu, dřív ale z ní ten ocet slej, zaškvař hodně máslem, okořeň pepřem, zázvorem a nalej drobet vína a nech vařiti.
141. Ouhoře pécti.
Ztáhni ouhoře, rozsekej na špalíčky, vymej dobře, pak nasol, okořeň zázvorem a pepřem a hodně ho tim kořením a solí natři, vezmi šalvěje, vyšpikuj ty kusy hodně s ní, potom peč na roště a citronem zacezůj.
142. Kupen neb líhani uvařiti.
Vykuchajíc je, dobře vymej, nasolíc je vnitř i zevnitř, nech tak nasolené chvíli ležeti, pak vlož do rybního kotla, nalej na ně vína, okořeň, nastrouhej perníku a cukru a nech dobře vařiti, až by omáčky zhustla, a tak dej na stůl.
143. Fíky smažiti.
Usekej fíky na drobno a nimi krájené mundzemle pomaž a jednu topinku na druhou klaď, protáhni skrze řídké těsto a tak to smaž.
144. Mandle smažiti.
Utluč mandlů, fíků, rozinek, perníku, přidej drobet mouky, cukru, pepře, medu a zmíchej to vše v hromadu, potři tim oplatek, druhým ten potřený přiklop, protáhni skrze řídké těsto a tak to smaž.
145. Štiky smažiti z pozustalých pečeň, zvěřin, masa neb kuřat.
Vezmouce takový zbytky vařený neb pečený, usekej na drobno, vraž několik vajec do mísy, usekej petržele a zmíchej pak ty zesekané zbytky, tak tu sekanou petržel mezi ty vejce, okořeň, osol a temperůj, aby to ani hrubě husté ani řidké nebylo, vařeným medem a vínem, strouhaným perníkem a tak se to v hromadě držeti bude, smaž na másle, a když na mísu