potom rozpusť na rendlíčku másla, dej k němu žejdlík hovězí polivky, postav na oheň, nech, ať se to vaří, přimíchej mezi ty vejce hodně vopence, šalvěje a jiných na drobno skrájených bylin, vlej ty vejce do té vroucí polivky a nech pár otčenášů vařiti.
100. Temfované cibeby.
Vezmouc cibeby, vyndej z nich jádra, dej je potom do nějaké mísy, nalej na ně růžové vody, drobet s cukrem, poklop to jinou ještě mísou, postav na ohřívadlo a nech tak zponenáhla smahnouti, pozorůj však, aby se mísa nerozpustila.
101. Pro souchotiny zoft jak dělati máš.
Vezmouc veroniku, ispen, meliusu, tropfvurcu, jeleního jazejčku, jatrníku, plíčníku, vomanu, gundelreben, každého hrst, opucůj a vyper to na čisto, potom nalej žejdlík vína a zvař to, když to dost zvařené bude, tehdy to skrze šat protlač, přidej do toho půl libry cukru a půl žejdlíka medu a nech zase vříti tak dlouho, dokuď to nezhustne, a tak hotový bude.
102. Z granátových jablek Zoft strojiti.
Vezmouc granátových jablek a vyndaje z nich jádra, rozetří je na nějakém šátku co nejpěknej, procezůj skrze čistý šat, a když toho zoftu tři loty míti budeš, tehdy přidej k tomu půl libry cukru, rozpustíce ho v studničný vodě, nech to spolu vařiti, až zhustne, a tak hotový bude. Ten zoft jest tak posilňující, že všecky jiné líky mu ustoupiti musejí, obzvláštně když člověk velkou horkost má.
103. Velmi dobrá postní lahůdka na rožně.
Dadouc dvanácte vajec do hrnce, míchej, kverlůj s nimi dobře, vem potom půl pinty smetany a nového másla a vlej to mezi ty vejce, míchej tim hodně, vezmi opět pěkné mouky a udělej z toho těsto v tom hrnci, aby drobet hustší bylo, nežli obyčejné těsto k strudlím bývá, vezmi opět čerstvého másla na pánev, rozpal ho a pokrop s nim rožeň, podstav pod rožen pekáč, vezmi potom železnou lžící z hrnce toho těsta tři neb čtyry lžíce a polejvej nim rožen, obracůj, co dolu na pekáč zteče, to zase na rožen vlej a zponenáhla