127. Koblížky masopustní.
Dvě žemle perníku vezmouc, ustrouhej ho drobně, přidej trizenetu, zmíchej to dobře, a udělaje z toho těsto, klaď ho na oplatek a druhým oplatkem přikrej a po stranách s bílkem slípni, aby to těsto vprostřed zůstalo, stoč to jak klobásu v trubku, ostatek kružátkem okruž a tak to po stranách krajkované bude, pozorůj však, abys mnoho nevokroužil, sice by perník ven lezl, pak to smaž na vřelým másle a budeš mít křehké koblížky. Můžeš taky místo oplatku obyčejné těsto, jak k šiškám se strojí, vzíti. Když pak na mísu vyložíš, posyp je cukrem.
128. Marcipánový koblížky.
Vezmi půl libry mandlů a čtvrt libry cukru, ty mandle utluč na drobno, přilejíc mezi ně drobet růžové vody, pak vsyp tam ten cukr, pozorůj, aby to hrubě nezřídlo, potom vezmi oplatek a ostříhej ho čtverhraně, pomaž jej máslem, bílkem a růžovou vodou na jedné straně, když dva v hromadu chceš dáti, a tak naděj svrch pravenými mandly a cukrem a přikrej jinými zas oplatky a tak smaž, nech však tak dlouho smažiti, aby to pěkné, bílé zůstalo, a pozorůj, aby dovnitř máslo nepřišlo.
129. Křivý šlejšky.
Vezmi bílků z několik vajec dlé potřeby, přimíchej mezi ně cukru a tim tak zadělej pěknou bílou pšeniční mouku, přilejíc drobet růžové vody, pak drobet vyhněť, nadělej z toho těsta asi co prst dlouhých šišek a nakřiv je, pak je smaž a tak usmažené na mísu dadouc, posyp hodně cukrem.
130. Ryby, jenž vejnoky slují, jak se vařiti mají.
Spař je v vřelé vodě, pak zřízni jim hlavy, tak budeš mocti žilky z nich vytahati, vzlášt z ocasu, a když ty hlavy tak uřezané a žílky vytáhané budou, tehdy vymej je v teplé vodě co nejpěkněj, tak uvař je na pánvi jen z vody a nech, ať hesky dlouho vřou, osol, však ne mnoho, aby nezhoužvovatěly, musíš je déleji vařiti nežli kapra, pak je rozklaď na talíř a posyp zázvorem.
131. Struhy vařiti.
Struhy se vařejí ve vodě a v dobrém octě, přikryté však šátkem, aby pára ven nešla, a tak pěkné modré budou.
132. Ševce neb líny vařiti.
Vykuchej je, pak vezmi vroucí vo