V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

prostrkej to hustě, učině z toho formu na spůsob ješka, a tak nes na stůl. Chceš-li, můžeš na to nalejti drobného mandlového mléka.

116. Letveja z hrušek.

Oloupajíc hrušky, skrájej je na tenký lupínky, rozetří je s vínem, pak vezmi strouhaný chléb, smaž jej v másle, nalej na něj ty v víně třené hrušky, nech vařiti, až zhustne, oslaď to cukrem a posyp mandlemi, a tak nes na stůl, teplé neb studené.

117. Ryby v hrachové jíše.

Uvaříc rybu, jakou chceš, vezmi potom dobrou lžíci hrachové mouky, zapraž ji v másle, nalej na ní hrachové polivky, přidej nového másla, květu, zázvoru, pepře a šafránu a nech drobet zvařiti, osol a tim rybu polej.

118. Temfované hrušky.

Usmaž loupané hrušky na másle, tak celé, dej je potom na rendlík, nalej na ně vína a posyp cukrem, přilej na to hovězí polivky a pokličku a nech tak smahnouti.

119. Kapra s chlébem vařiti.

Ostrouhej kapra a nasol jej, potom dej másla na pánev a v něm toho kapra smaž, a když ho tak hesky vosmažíš, vyjmi ho a usmažíce strouhaného chléba na másle až do červena, nalej na něj trochu vína a krapet octa a drobet petrželné vody, vlož toho kapra do toho, přidej květu, hřebíčku, kus másla, pak to spolu vař a potom na mísu ho vylož, nakrájej na něj citronů na koláčky.

120. Štiku pécti.

Vezmouce štiku, sejmi z ní šlupiny, vykuchej, nasol a posyp ji vnitř zázvorem, pepřem, hřebíčkem a když ji na rošti pícti budeš, začastý ji novým máslem špikůj, a když již dost pečená bude, tehdy vezmi z pomaranče zoft, kus nového másla, drobet pepře, květu, hřebičku a to spolu rozpálíce, tim tu štiku polej.

121. Májový svítek.

Vezmouc májových všelikých zdravých bylin, usekej takové na drobno, k tomu přidej fíků, rozkrájej je drobně, též rozinek malých, velkých, vyndej jadýrka a to všechno vsyp do těch zesekaných bylin, vraž do toho některé vejce, osol, pozorůj však, aby to aniž příliš řidké, aniž husté nebylo, dej to vše na rendlík, postav na uhlí, dadouc dřív na rendlík hodný kus másla a tak to smaž a

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety a 29 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).