limonů, z nich však jadýrka vyndej, okořeň květem, zázvorem a trochu pepřem, přiložíc k tomu kus nového másla, zavař s vínem neb citronovým zoftem, postav na uhlí, přiklop mísou neb pokličkou, nech to tak polehku vařiti.
7. Maso neb kůře v jíše rakové.
Přistav maso neb kůře buďto v vodě aneb hovězí polivce, obvař, aby však příliš měké nebylo, vezmi na rendlík másla, usmaž v něm lžíci mouky, pak vlej tu polivku, v které se to maso neb kůře vařilo, na to, okořeň květem, skořící a pepřem, polož to maso neb kůře do toho a dej k tomu lžíci rakového másla, můžeš take loupané račí ocásky a klepeta do toho dáti, když pak již skoro vykládati chceš, přidej kus nového másla a máš dobré jídlo.
Kůře neb maso v francouské jíše.
Rozkrájíce kůře na čtyry díly, usmaž ho v másle, až by červené bylo, pak vezmi hovězí polivku, vlož do ní tři neb čtyry hřebičky, částku květu a drobně skrájeného citronu, nech to spolu vařiti, vezmi též tři žloutky z vajec, vraž do hrníčka, zaceď s citronovým zoftem, přilož k nim kus nového másla, přidej pár lžíc studené hovězí polivky, dobře skverlůj, potom vylej to na rendlík, nalej na to vřelou polivku, v které se kůře vařilo, postav to na tichý oheň, nech to tak státi, až by to drobet zhustlo (pozorůj však, aby se to dlouho nevařilo, též aby se to nezadymělo), vlož potomě to kůře na mísu a tou jíchou jej polej, pak nakrájej z citronu kroužkův a nimi kolem mísu oblož.
8. Z divoké svině hlava jak se strojiti má.
Vezmouc hlavu na čisto ohnivým šínem očuzenou, vymej, pak osol, vař ji a když již dost vařená bude, tehdy udělej na ni omáčku, jak následuje: Vezma dobrého mladého neb starého vína, dej do něj strouhaného perníku, zázvoru, pepře, šafránu, květu, cukru, špeku, soli, loupaných, na dlouho krájených mandlů, rozinky velké i malé, cibeby a tak to vše spolu nech vařiti, až dost bude, pak tu hlavu na roště neb kdekoliv jinde dobře osuš, když na stůl dáti chceš, tehdy ji