V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

31. Špikované telecí šnitle na mísu strojiti.

Vezmi pěkné telecí maso křehké, nařež z něho podlouhlých topínek, vyšpikůj špekem, hřebičkem, skořící a s rozmarynou, nasol drobet a tak upeč, pak rozklaď na mísu, nalej na to vína, aneb kyselých zrnek na to nasyp, okořeň květem, pepřem a trochu zázvorem, též skořící, pak vlej na to čtvrt žejdlíka hovězí dobré polivky, postav s tim tu mísu na uhlí, poklop jinou mísou, nech, ať se to zponenáhla vaří, začasty tim obracůj a posyp drobet cukrem, aby to přikyslý a spolu přisladký bylo, naposledy přidej nového másla.

32. Malé šnitle s špekem a s kaprlemi.

Nařež z telecího masa šnitlův, rozpleskej hodně s nožem, nasol drobet, vlož do rendlíka, okořeň květem, skořicí, pepřem, přidej drobet rozmaryny a strouhané muškátové kulky, zaceď to hodně zoftem z dvouch neb třech citronův, postav na uhlí, přisyp nětco maličko strouhané žemličky a nech to zpovolna temfovati a dá to samo od sebe vlhkost, když to špekem na kostky skrájeným a s kaprlemi posypeš.

33. Pečené kůře s těstem polité.

Upeč na čisto kuřátko, pak zdělej těsto jak na štrudle a vlož to pečené kůře na rendlík, tim těstem ho polej a smaž, až pěkně červené bude, potom polej ho s horkým máslem, aby draslavé nebylo a tak suché dej na stůl.

34. Jiternice dělati.

Usekaje vepřové játra na drobno, přisekaje do nich dobře třetí díl špeku, vraž do toho čtyry neb pět žloutkův, vlí na to půl žejdlíka dobrého mléka, drobet květu, pepře, muškátové kulky, hřebičku a skoříce přidej, osol a dobře to v hromadu zmíchej, vezmi vepřové dobře vyšlemované a vymyté střeva a tim usekaným je naplň a tak budou jitrnice hotové, potom je obvař v mléce a dobré budou.

35. Dobrou ledvinkovou kaši strojiti.

Telecí ledvinku vezmouc, vopeč ji a usekej na drobno, ustrouhej žemličku a nalej na ni sladké smetany, přidej květu, cukru, asi pět vajec, zmíchej to spolu s tou ledvinkou a potří mísu máslem, vlej to spolu na mísu, postav na vohřívadlo, poklop mísu s pokličkou, přihrň vespod i zvrchu uhlí a nech, ať to vře.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 10 měsíci a 27 dny; verze dat: 1.1.25
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).